Christian Dahlgren skönmålar JB Education-koncernens misslyckande i en ledarartikel den 13 augusti. Han ser konkursen som sund och riktig. Betraktar skolan som en marknadsplats. Men konkursen handlar inte om vilka varor och tjänster som helst. Barn, ungdomar, personal och skattebetalare är de drabbade. Ledarskribenten hävdar att det inte finns skäl att döma ut riskkapitalbolag som ägare. Vi borde snarare välkomna ökat engagemang. Men friskolereformen är starkt ifrågasatt inte bara av väljare i Sverige.
Inför höstens stortingsval diskuterar media i Norge kaoset och vinstbegäret på det gamla broderlandets friskolemarknad. Inget politiskt läger där vill förknippas med en skolpolitik av svensk modell. Liknande röster hörs från den framgångsrika skolnationen Finland. JB Education sätter fingret på hela friskolesystemets vara eller icke vara med sin konkurs.
1992 införs det fria skolvalet i Sverige. Det leder till att skolsystemet blir konkurrensutsatt och marknadsanpassat. Det innebär också att skolor kan gå i konkurs.
I juni 2013 avvecklade det danska riskkapitalbolaget Axcel management hela sin skolverksamhet inom John Baur-koncernen. Konkursen omfattar 15 000 barn, ungdomar och vuxna i 31 gymnasieskolor och 5 grundskolor över hela Sverige. Skulderna är över en miljard. Den statliga garantilönen till lärarna på 139 miljoner kronor drabbar skattebetalarna.
Sverige är enda landet i världen där helt skattefinansierade skolor får gå med vinst och därmed riskera att även gå i konkurs. Det finns heller inga krav på att vinstpengar ska återinvesteras i skolans verksamhet. Vem som helst får äga en friskola utan att erfarenhet från skolvärlden krävs. I Sverige finns mer än 1 000 friskolor som domineras av fyra skolkoncerner, Academedia, Baggium, Kunskapsskolan och JB som försatts i konkurs.
Enligt Skolverket har friskolereformen bidragit till att elever med hög studiemotivation och engagerade föräldrar samlats i vissa skolor. Dessa elever borde blandas med barn från segregerade bostadsområden där skolresultaten försämrats i takt med den ökade arbetslösheten. Socioekonomiska faktorer har betydelse för hur barn lyckas i skolan.
En likvärdig skola kan enbart skapas med staten som arbetsgivare. Skolverket anser att det fria skolvalet skapar segregation, vilket bidrar till att för många elever lämnar skolan utan fullständiga betyg.
JB:s konkurs är ytterligare ett larm om svagheter i friskolesystemet. JB Education misslyckades kapitalt med att maximera sin vinst. Koncernen tog heller inget ansvar för att hjälpa eleverna att fullfölja sina studier. Det överlåter man till nya aktörer på friskolemarknaden.