Museiflytt stoppad – vem bestämmer?

Stå kvar eller flytta? Frågan om Garnisonsmuseets framtid är åter aktuell efter att länsstyrelsen sagt nej till den planerade flytten.

Stå kvar eller flytta? Frågan om Garnisonsmuseets framtid är åter aktuell efter att länsstyrelsen sagt nej till den planerade flytten.

Foto: Jan Christer Persson

Linköping2014-02-13 06:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Debatten om Garnisonsmuseet har återigen blivit aktuell efter det negativa svar länsantikvarien Jan Eriksson vid länsstyrelsen lämnat till kultur- och fritidsnämnden.

Kjell Persson anser att Garnisonsmuseet ligger på rätt plats. Hans inlägg vittnar om okunskap om verkligheten. Att ett medborgarförslag som tvärpolitiskt enhälligt antagits av våra folkvalda som sitter i kommunfullmäktige, kommunstyrelse, kultur- och fritidsnämnden samt i Westman-Wernerska fonden inte skulle förstå beslutet är en skymf mot dessa företrädare. Detta var ett enhälligt beslut som togs 2009.

Att Kjell Persson inte förstår hur lokaliseringen till Gamla Linköping eller Valla museiområde är den naturliga kopplingen till platsen beror möjligen på okunskap. Historiskt sett har det militära inslaget i Linköping varit framträdande. Många yrkesmilitärer har levt och verkat i vår stad. Med Garnisonsmuseet skulle Friluftsmuseet bättre levandegöra Linköpings militärhistoria. Garnisonsmuseet skulle tillsammans med de övriga museerna i Gamla Linköping/Valla-området också öka Friluftsmuseets attraktionskraft och bredda besöksunderlaget.

Kjell Persson tycks inte förstå att ett museum bör finnas där besökarna kommer förbi. Till Garnisonsrondellen kommer endast de som vill köpa korv i Sibyllans servering samt de som behöver handla på Statoilmacken.

Som kuriosa kan nämnas att Henric Westman befordrades till löjtnant 1883 vid Livgrenadjärregementet och efter faderns död 1889 övertog Henric Westman lantbruket på Valla och han lämnade den aktiva militärtjänsten 1900. Det är ur Westman-Wernerska donationen man 2013 beslutade att 15,8 miljoner kronor ska användas för att flytta Garnisonsmuseet från Garnisonsrondellen.

Till länsantikvarien Jan Eriksson skulle jag vilja ställa frågan: Om det nu skulle gå att flytta Garnisonsmuseet till Flygvapenmuseum, en placering som inte nämnts tidigare och inte varit på tal, gäller då inte byggnadsminnesmärkningen, vilket Jan Eriksson tidigare hävdat?

En flytt av museet till en för allmänheten lättare tillgänglig plats innebär inga avsteg från regeringsbeslutet från 1995 eftersom byggnadens exteriör inte ändras. Trots att byggnaden klassats som byggnadsminne 1935 kunde den flyttas 1939 utan att dess exteriör påverkades.

Pengarna är avsatta för en flytt till Gamla Linköping/Valla-området och inte till området intill Flygvapenmuseum. Kommunen råder inte över statens mark (Fortifikationsverket).

Slutligen är det dags att väcka frågan: Vem/Vilka bestämmer i Linköping?

Läs mer om