Läs tillsammans!

Läsförmåga är nyckeln till kunskap. Vuxna bör vara läsande förebilder, skriver Mimmi Bäckman.

Läsförmåga är nyckeln till kunskap. Vuxna bör vara läsande förebilder, skriver Mimmi Bäckman.

Foto: SÖREN ANDERSSON / TT

Linköping2014-04-02 06:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På hemväg från en skolkonferens om läsutveckling och skolbibliotek virvlar forskarnas repliker runt i mitt huvud. I många svenska skolor pågår i dag ett frenetiskt arbete för att förverkliga skolforskningens idéer för att förbättra elevers läsförmåga och skolresultat. Men det tar tid och skolan kan inte ensam vända den nedåtgående trenden.

Vad kan du och jag, ja, alla vi samhällsmedborgare göra för att våra barn och ungdomar ska förbättra sin läsförmåga och nå ett bättre resultat i alla ämnen?

35 procent av svenska föräldrar läser sagor för sina barn. Varför inte 100 procent? Unga läsare som lämnas ensamma med sin bok och inte stimuleras av frågor kring texten, utvecklar inte sin läsförmåga, enligt forskarna.

Läs samma bok som ditt barn, barnbarn eller grannbarn och prata om den tillsammans! 35 procent av pojkarna i årskurs 9 kan inte läsa en enkel bok.

En god läsförmåga är nyckeln till ett gott studieresultat i alla skolans ämnen, inte enbart i svenskämnet. I matte, fysik och samhällskunskap är ordförrådet omfattande och abstrakt. Vi vet i dag att det finns ett tydligt samband mellan bristande läsförmåga, ofullständigt gymnasiebetyg och svårigheter att få ett arbete senare.

Tonårsföräldrar, särskilt pappor, mor- och farföräldrar och alla andra med ungdomar i närheten; visa att läsning är viktigt genom att själv läsa böcker. Var en läsande förebild! Tillsammans kan hela samhället stimulera och motivera barn och ungdomar att läsa böcker.

Efter den senaste Pisa-chocken överträffar politikerna varandra i att lansera reformer i rasande takt. Men läsningens status i samhället avspeglas i elevernas läsförmåga. För att vända trenden kan alla hjälpas åt för att visa att läsning är viktigt, utvecklande och dessutom, oftast, roligt. Ytterst är god läsförmåga en demokratifråga. Alla kan vara läsande förebilder för barn och ungdomar!

Läs mer om