Gamla Vretaskolans lokaler förfaller

Gamla Vretaskolans övergivna byggnader förfaller,  skriver Linus Hedenskog.

Gamla Vretaskolans övergivna byggnader förfaller, skriver Linus Hedenskog.

Foto: Peter Jigerström

Linköping2019-10-08 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På en höjd med utsikt över Roxen, Linköping och östgötaslätten står Vretaskolans gamla lokaler helt övergivna. Byggnader med boarea på över 4 000 kvadratmeter liknar spökhus. Igenvuxna trädgårdar, husväggar fyllda av klotter, krossade fönsterrutor och på parkeringen står en kvaddad bil sedan flera år tillbaka. Åren går och byggnaderna blir bara i sämre skick. Det är dags att göra något åt området innan det är försent!

Med tanke på den bostadsbrist som råder är det märkligt att dessa fastigheter lämnats tomma. Om man bara ser till läget så finns det stor potential för uthyrning av dessa lokaler. En utsikt över vackra Roxen och Linköping med bra förbindelser och samhällstjänster i närheten, samt ett stenkast från vackra Göta kanal, är för många ett drömboende.

Rent visuellt är området långt bortom något ideal, vilket inte minst lokalbefolkningen ser, men även alla turister som åker förbi området. De gamla lokalerna kan ge Berg, och kommunen överlag, dåligt rykte när turister ser detta.

Ägaren, Region Östergötland, har länge velat sälja området och verkar inte ha tänkt på konsekvenserna av att lämna byggnaderna obevakade och tomma. Att kommunen inte ifrågasatt ägarnas hantering av fastigheterna är helt ofattbart. Trots att husen bedöms vara av högt kulturhistoriskt värde har de lämnats att förfalla.

För en större slant skulle området kunna få liv igen. Ju längre tiden går desto svårare och dyrare blir det att göra området beboeligt igen. Linköpings kommun bör se allvaret och möjligheterna i detta vackert belägna komplex och agera innan det är försent.