Vem har råd att ta studenten i dag?

Det ska hyras studentflak, beställas studentmössor, köpas klänning eller kostym – för att inte tala om balen, skriver en "snart utfattig förälder".

Tänk om Linköping kunde följa Tumbas exempel och skänka en studentmössa till varje avgående elev, skriver en förälder.

Tänk om Linköping kunde följa Tumbas exempel och skänka en studentmössa till varje avgående elev, skriver en förälder.

Foto: Erik Svensson/TT

Linköping2024-04-26 11:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dagarna går fort, snart är det åter studenttider. Siffror från Svensk handel visar att 1,9 miljarder las förra året på studentfirandet. Allt har blivit så mycket dyrare och mycket beror på att studenter och skolor försöker överträffa varandra. 

Den enskilde eleven står inför en mycket tuff ekonomisk period. Det ska hyras studentflak, beställas studentmössor, köpas klänning eller kostym. Det är resor innan studenten som är dyra och i de flesta fall även fylla från start till mål. Studentfesten hemma kan man oftast hålla nere kostnaden på, men det är mycket runt omkring som "bara måste ske". 

Många studenter känner också ett tvång att delta i balen. Den kostnaden är extremt hög, så många studenter deltar inte, vilket är otroligt sorgligt. 

Skolledningen på Tumba gymnasium har beslutat att skänka en studentmössa till varje avgående elev. På så sätt får alla elever en studentmössa utan den stora kostnaden. Tänk om Linköpings olika gymnasium följde det spåret.