Dagarna har blivit långa för många

Grupperna växer och barnen verkar gå längre dagar. Vad får det för följder för förskolan, frågar sig skribenten.

Grupperna växer och barnen verkar gå längre dagar. Vad får det för följder för förskolan, frågar sig skribenten.

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2014-04-29 07:35
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Klockan är 4 på eftermiddagen, efter en lång arbetsdag hämtar jag dottern på förskolan. Öppnar dörren och möts av härliga barn. Nyfikna tittar de i min påse, vad har du köpt i dag? En av fröknarna kommer ut, hon hälsar glatt och försöker fösa bort barnen från påsen. Noterar att hon ser glad men trött ut, samt att det faktiskt är ovanligt många barn kvar trots den sena tiden.

När jag går hem funderar jag om det alltid varit så. Kommer fram till att det har det ju inte. De eftermiddagar jag hämtat för inte så länge sedan, har varit lugna. Endast några få barn, som lugnt lekt vid borden eller kanske suttit med en bok.

Det jag kom in till denna eftermiddag, var precis samma som när jag hämtar kl 13. Inser också att det var länge sedan jag stod och tog ett lugnt samtal med en av pedagogerna vid både lämning och hämtning.

När jag tar upp med personalen vad jag funderat på, visar det sig att numer är det 23 barn på avdelningen, jämfört med de 18 (!) som var när min dotter började.

Av dessa 23 är det inte många som har 15 timmar, utan är där varje dag – långa dagar. Vad innebär detta för barnen, personalen – var går gränsen till att det blir mer ”förvaring” och inte en pedagogisk verksamhet? Hur många barn får det vara på en viss yta, hur stora kan smågrupperna vara? Och varför har jag inte fått någon information från rektorn om vad som pågår på mitt barns förskola?

Vill gärna veta mer, varför har det blivit så här?

Läs mer om