Agera proffsigt för klimatets skull

Statens bidrag till ekologisk odling är felanvända pengar, anser insändarskribenten.

Statens bidrag till ekologisk odling är felanvända pengar, anser insändarskribenten.

Foto: Matthias Schrader/AP/arkiv

Linköping2019-10-05 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

FN:s klimatpanel påpekar att läget är akut, när det gäller klimatförändringen. Uppnås målen i Parisavtalet kommer havsnivån att år 2100 vara 0,29-0,59 m högre än i dag, om inte så stiger den med 0,6-1,1 m. I detta akuta läge är det viktigt att vidta åtgärder, som vilar på vetenskaplig grund och göra detta så fort som möjligt.

Regeringen beslöt, att år 2030 ska 30 procent av all odling vara ekologisk och 60 procent av maten, som serveras inom kommuner och landsting, vara ekologisk. Beslutet vilar inte på vetenskaplig grund. I en studie fastslås att det inte finns entydiga vetenskapliga bevis för att ekologisk mat är hälsosammare än oekologisk.

En annan studie, där forskaren Staffan Wirsenius vid Chalmers deltog, visade att den ekologiska odlingen gav större miljöpåverkan än oekologisk odling per kilo producerat livsmedel. Ekologiskt odlade ärtor gav 50 procent större och ekologiskt vete 70 procent större klimatpåverkan än oekologiskt odlat. Om de politiska målen om ökad ekologisk odling i Sverige infrias, så kommer klimatpåverkan från svensk matproduktion att öka kraftigt, anser Wirsenius.

Jag anser att statens bidrag till ekologisk odling, 100 miljoner kronor år 2020, är felanvända pengar. Det skulle bli större positiv klimateffekt om bidragen gick till att plantera mera skog, som tar upp koldioxid. Vidare anser jag att kommuner och landsting, vid upphandling, i första hand, ska välja oekologiska svenskodlade livsmedel, som är närproducerade. De ger mindre klimatpåverkan och är billigare än ekologiska livsmedel.

Jag trodde en gång att ekologisk odling gav mindre klimatpåverkan än den oekologiska, men forskningen har visat att jag hade fel. Det är förvånande att frågan om ekologisk odling debatteras så lite.

Det finns hopp. Politiker: Agera professionellt!

Läs mer om