Svar på ”Florence Nightingale har lämnat länets sjukvård”, 14/10.
Vårdförbundet som organiserar barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor har under 2019 varit inne i en avtalsrörelse med Sveriges Kommuner och Landsting. Avtalet HÖK19 slöts 16 maj. Under sommaren har lokala överläggningar med Region Östergötland och samtliga kommuner slutits.
I vårt avtal är vi överens om att lönen ska prioriteras till ”särskilt yrkesskickliga” – ryggraden, kärnan, de erfarna, de som andra vänder sig till, de stabila och trygga kollegorna. Det är ett sätt att premiera de som väljer att stanna kvar och driva och utveckla vården och göra den säker samt att visa de mindre erfarna att arbetsgivaren värderar detsamma.
En lokal, fungerande löneprocess är av största vikt för att detta ska fungera. Lönen ska inte höjas genom att en individ byter arbetsgivare var och vartannat år.
Problembeskrivningen i insändaren är inte fel, vi håller med om den och att arbetsgivaren är skyldig att hantera detta skyndsamt. Men siffersatta centrala avtal ger inte mer än det så kallade ”industrimärket”, vilket brukar ligga på 2–2,5 procent/år.
Vårdförbundet har haft ett icke nivåbestämt löneavtal i många år och det har gynnat medlemmarna och säkrat en löneutveckling på i genomsnitt 4 procent per år under de senaste 5 åren, vilket är dubbelt så mycket som ”industrimärket”.
Ett siffersatt centralt avtal riskerar att sätta ett tak för hur stora löneökningarna kan bli. Ett så kallat sifferlöst avtal innebär inte att löneökningen är noll, utan att vi via den lokala lönebildningen kan åstadkomma högre löneökningar än en centralt fastställd siffra som har industrimärket som tak.
Ett vanligt missförstånd är att Florence Nightingale hävdade att vårdyrket är ett ”kall”. Det är en förolämpning mot en missförstådd föregångare i kampen för kvinnors rätt till arbete och egen försörjning. Hon sa däremot att ”Labour underpaid is always more expensive”, ”underbetald arbetskraft är alltid dyrare”.
Vårdförbundet fortsätter strida för att lönerna för särskilt yrkesskickliga ska öka med minst 10 000 kronor i månaden inom vår avtalsperiod på tre år. För att möjliggöra detta måste vi vara många och starka tillsammans.
Emma Klingvall, avdelningsordförande Vårdförbundet Östergötland