Yrkesförare ska vara ett gott föredöme i trafiken

Vad är det som gör att trafikanter kan bete sig riktigt illa i trafiken?

Bakom A-traktorn åkte en buss nr 522, den åkte nära A-traktorn och blinkade med helljus upprepade gånger, skriver en bilist.

Bakom A-traktorn åkte en buss nr 522, den åkte nära A-traktorn och blinkade med helljus upprepade gånger, skriver en bilist.

Foto: Frida Glenning Ströberg

Insändare2023-01-07 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På väg från Berg mot Linköping sen eftermiddag åkte en A-traktor lite längre fram på vägen. Bakom A-traktorn åkte en buss nr 522, den åkte nära A-traktorn och blinkade med helljus upprepade gånger. Det var vid en refug och heldragna linjer på vägen som bussen låg bakom. Enligt min uppfattning önskade busschauffören A-traktorn av vägen.
Några dagar tidigare var jag på väg från Linköping mot Berg. Då var det en grävskopa som körde långsamt. Bakom låg en buss nr 522, men den blinkade inte med helljuset eller låg bakom och pressade.
Vad är det för bild våra ungdomar får av andra trafikanter när man beter sig riktigt illa? De har lika stor rätt att vara på vägen, de kör i rätt hastighet. De har inte bestämt att de får åka i 30 km, de är nybörjare i trafiken och bör behandlas med respekt för att senare bli goda förare i trafiken. Yrkestrafiken ska bete sig med gott föredöme och vara ansiktet utåt för det företag de har sin anställning hos.