Ynkligt att spara på de svagaste

En kommun behöver arbeta för att vara och bli attraktiv att bo i eller flytta till. Det som nu sker med allehanda besparingar på de som redan har det svårt och tungt är ju fullkomligt vansinnigt, menar insändarskribenten.

Kommunen verkar hittat sitt knep, spara på de som har det svårast och som inte kan eller vill göra sin röst hörd. Tycker ni i kommunledningen att det är så här det ska gå till 2024, undrar insändarskribenten.

Kommunen verkar hittat sitt knep, spara på de som har det svårast och som inte kan eller vill göra sin röst hörd. Tycker ni i kommunledningen att det är så här det ska gå till 2024, undrar insändarskribenten.

Foto: Dennis Petersson/Corren arkiv

Insändare2024-05-02 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Linköping, kommunen där idéer blir verklighet. I dessa tider kan man ju fundera över innebörden av denna slogan? För min del får den en släng av obegriplig politik där de mjuka värdena slängs under bussen!

För att ta ett antal exempel. Grund och förskolor läggs ner vilket skapar otrygghet och stress för alla inblandade. Drabbade ställer en mängd frågor men begripliga svar från politiker och tjänstemän lyser med sin frånvaro. För de som är i behov av färdtjänst höjdes avgifterna vilket gör stora hål i en redan halvtom plånbok. Man behöver inte vara intelligent för att begripa vad konsekvenserna blir! Nu är turen kommen till Lotsen och Pre-Aktiva, enheter som trots enorma protester läggs ner med motiveringen att de inte är lagstadgade. Vilket då måste innebära att de inte behövs, eller? Var finns ödmjukheten och förståelsen för att alla inte har det lika bra och/eller inte mår lika bra som de flesta av oss? Lagstadgad eller inte!

En kommun behöver givetvis arbeta för att vara och bli attraktiv att bo i eller flytta till. Samtidigt som allehanda kostnader behöver balanseras, men det som nu sker med allehanda besparingar på de som redan har det svårt och tungt i vardagen är ju fullkomligt vansinnigt och skapar väl knappast en positiv bild av kommunen!


Det ena sparbetinget efter det andra drabbar alltså de mjuka värdena, värden som jag tror de flesta tillstår som mer viktiga än exempelvis ett flashigt badhus och ombyggnaden av parken vid resecentrum upp mot stan. Jo jag vet, jag blandar ihop äpplen och päron men till syvende och sist kanske kommunen i sin beparingsiver behöver ta sig en funderare på vad som är viktigast och i förlängningen gör den attraktiv!

Det har knappast undgått kommunen med dess politiker och tjänstemän samt av alla oss andra att det varit och är dyrtider. Det gäller alltså att se om sitt hus och kanske dra åt svångremmen ett hål. Många, men inte alla, hittar säkert några bra knep. Kommunen verkar hittat sitt knep, spara på de som har det svårast och som inte kan eller vill göra sin röst hörd. Tycker ni i kommunledningen att det är så här det ska gå till 2024? Själv tycker jag det är ynkligt!

Socialdemokraterna har ju av hävd alltid framställt sig som garant för de svaga i samhället och en motpol mot den så kallade högern. Tyvärr får jag konstatera att Socialdemokraterna i Linköpings kommun glömt bort sig själva och agerar numera nästan mer åt höger än högern självt!