Corren bedriver ibland opinion inte bara på ledarplats utan även på nyhetsplats genom val av ämnen och deras vinkling, och genom krönikor.
På söndag är det kyrkoval. I måndagens tidning pekar Corren tydligt ut hur läsarna bör rösta.
Över ett uppslag redovisas välskrivet skiljelinjen mellan nomineringsgrupper vad gäller det fåtal präster som av övertygelse inte viger samkönade par – ska de få vara kvar i Svenska kyrkan eller ej? Frågan är inte enkel, till exempel är frågan reglerad i kyrkolagen och de som tolkar kyrkans lära menar att nuvarande ordning är bra.
På nästa sida levererar Corren sedan övertydligt sin rekommendation för hur kyrkan ska agera och följaktligen hur väljarna ska rösta, genom en ömsint artikel om två gifta män som inte förstår att "alla människor i kyrkan inte är lika mycket värda".
Rubriken är "Nygifta paret. Medlemmarna i kyrkan borde behandlas lika".
Jag kan tycka att Correns ställningstagande inför ett (kyrko)val borde ske på ledarsidan och inte på nyhetsplats.
Staffan Danielsson, på Partipolitiskt Obunden lista i Åkerbo församling (POSK)
Svar
Vår uppgift är att belysa de ämnen där det finns skiljelinjer mellan partier. En av skiljelinjerna är samkönad vigsel, en annan är frågan om hur mark och skogstillgångar ska förvaltas. Vi belyser båda de frågorna.
Att vi sedan exemplifierar vår genomgång med ett homosexuellt par som viger sig, det ser jag som journalistikens uppgift, att hämta in åsikter hos dem som kan beröras av ett beslut.
När det gäller krönikan så har den i sig inte med kyrkovalet att göra, utan det här var en händelse som skedde när vi intervjuade en präst. En kvinna stannade till och uttryckte antipati mot homosexuella, och huruvida hon är kyrkligt aktiv eller inte, det vet inte vi, utan reportern skrev krönikan för att ge en bild av hur samhället ser ut idag.
Det är tydligt att reportaget kan ses ur två olika håll, idag får Niklas Adell Dagens ros för intervjun som han gav oss.
Maria Kustvik, chefredaktör och ansvarig utgivare