För att täcka den elbrist som uppstår när det inte blåser köper vi dyr och smutsig el från andra länder.
För miljöns, klimatets och ekonomins skull bör vi bygga upp ett svenskt energisystem som gör oss oberoende av utländsk energi och som genererar den mesta energin i den landsända där den förbrukas. Detta skulle minska behovet av dyrbara kraftledningar kors och tvärs i Sverige och till utlandet.
De kraftigt varierande elpriser vi har nu beror på den snabba utbyggnaden av väderberoende energislag. För att klara framtidens energiförsörjning behövs därför rejäla satsningar på stabil väderoberoende energi. Ett sätt är att investera i mer vattenkraft och kärnkraft, samt att komplettera med lagring av vindkraftens överskottsenergi i form av grön vätgas. Denna kan användas som fordonsbränsle och kan vid behov även omvandlas till el.
Jag anser att vi bör kräva att svenska vindkraftparker lagrar energi i så stor omfattning att de kan utjämna sin elproduktion. Målet bör vara att varje vindkraftpark långvarigt och kontinuerligt skall kunna leverera en stabil och väderoberoende eleffekt. Ett sätt är att genom hydrolys tillverka grön vätgas, som sedan lagras för att senare omvandlas till el i bränsleceller. Med sådan lagring kan man även tillvarata den överskottsenergi som nu inte kan matas ut på nätet då det blåser kraftigt. På liknande sätt bör större solcellsanläggningar kompletteras med energilagring för att utjämna skillnader mellan dag och natt.
Med ”stabil sol- respektive vindenergi” minskar risken för extrema prissvängningar. De stabilare elpriserna ger även mycket bättre beslutsunderlag för nya investeringar i olika kraftslag.