Vill vi att SD formar våra barnbarns framtid?

Visst måste vi ha ett moget och sansat resonemang om samhällsproblemen, men någon etisk och moralisk kompass måste finnas, menar insändarskribenten.

Om vi inte aktar oss är vi på väg mot ett ”Trumpkrig” med media eller kanske till och med censurerad media, menar insändarskribenten.

Om vi inte aktar oss är vi på väg mot ett ”Trumpkrig” med media eller kanske till och med censurerad media, menar insändarskribenten.

Foto: Tim Aro/TT

Insändare2022-09-20 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag förstår inte att var femte röstberättigad svensk röstar på SD! Ett parti som sprider en bild av att Sverige är ett dåligt land att bo i, men kallar sig ”Sverigevänner”. Jag har rest i väldigt många länder, men jag har aldrig varit i ett land som är så bra som Sverige, även om vi har en hel del problem här. 

Men vill vi att ett parti som SD ska forma det samhälle vi ska lämna över till våra barn och barnbarn?

Om jag förstår det rätt är det ett parti som kommer att skapa ett betydligt hårdare samhälle, där hårdare straff är den enda lösningen för kriminaliteten (USA har dödsstraff, men har nästan 6 gånger fler mord/capita än Sverige, enligt officiell statistik).

SD är ett parti som vill angripa fri media. Vem ska då granska makten? Om vi inte aktar oss är vi på väg mot ett ”Trumpkrig” med media eller kanske till och med censurerad media (se Ryssland med flera). Vill vi ha en sån utveckling?

Vill vi att barn (till och med 10-åringar) ska kunna utsättas för förnedrande och förminskande straff? Blir de bättre människor av det?

Vill vi att klimatarbetet ska överlåtas till andra länder och att vi inte ska gå före? Detta trots att vår konsumtion orsakar stor miljöpåverkan i många andra länder. Vi har också många företag som har bra lösningar och kan komma att bli viktiga för sysselsättning och klimat och de måste ha en stark hemmamarknad.

Vill vi att biståndet ska minska? SD har alltid tidigare argumenterat för att vi ska hjälpa utsatta människor i deras närområde, men nu verkar inte det heller att gälla, eller …?

Är det rätt att bara se de negativa sidorna med invandringen? Varför lyfts inte alla fram som studerar (många på kvalificerade utbildningar), alla som jobbar inom sjukvård och omsorg, alla som kör våra bussar, alla som kör taxi, alla som delar ut tidningar, alla som jobbar inom hotell och restaurang, ja, listan kan göras hur lång som helst!

Är det rätt att utvisa människor som har en homosexuell läggning till hemländer där de till och med riskerar dödsstraff? 

SD verkar vara det enda partiet som inte stöder EU-parlamentets slutsats att Ungern inte längre kan betraktas som en fullvärdig demokrati. Ungern ska enligt EU betraktas som ett parlamentariskt envälde, en autokrati. Vill vi ha en sådan utveckling här också?

Jag förstår heller inte att M, KD och L börjar samarbeta med SD. Visst måste vi ha ett moget och sansat resonemang om samhällsproblemen, men någon etisk och moralisk kompass måste finnas!