”Tänk efter före” för den byggnation som planeras vid Vallaplan

Man måste ta större hänsyn till kringliggande byggnader och den kulturhistorisk miljön, skriver insändarskribenten.

Intilliggande hus är betydligt lägre och harmonierar inte med de föreslagna byggnadernas höjder, skriver insändarskribenten.

Intilliggande hus är betydligt lägre och harmonierar inte med de föreslagna byggnadernas höjder, skriver insändarskribenten.

Foto: Per Olsson

Insändare2024-07-04 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När man kör Malmslättsvägen in mot centrum möts man först av kulturområdet Gamla Linköping med sina unika gamla hus. Därefter kommer för sin tid tidstypisk byggnation i Valla från 30-, 40- och 50-talet. De har ett kulturhistoriskt värde och har i stort sätt inte förändrats sedan de byggdes och är väl underhållna. Man vill inte mötas av något ”skrytbygge” som syns på långt håll på vägen in mot centrum, eller vill man det?

Kommunen har låtit göra en kulturmiljöutredning för området kring Vallaplan och Malmslättsvägen. Där poängteras den unika miljö och de kulturhistoriska värden som finns i Valla och utmed Malmslättsvägen. Nu pågår detaljplaneläggningen av tomterna vid Vallaplan som idag inrymmer Coopbutik och före detta bensinstation på södra sidan av Malmslättsvägen. De gamla byggnaderna ska rivas och ersättas med bostäder och butikslokaler.

I det detaljplaneförslag som nu föreligger redovisas byggnader för 90 lägenheter och där högsta huset har 9 våningar. Intilliggande hus är betydligt lägre och harmonierar inte med de föreslagna byggnadernas höjder. Vi anser att man måste ta större hänsyn till kringliggande byggnader och den kulturhistorisk miljön som finns i närområdet. Trafiksituationen på villagatorna i Valla och parkeringsmöjligheter inom planområdet har inte heller nog beaktats. Vi vänder oss till beslutsfattarna: "Tänk efter före!"