Vilka stugägare står näst på tur?

Insändarskribentens sommarstuga ansluts till det kommunala avloppsnätet, vilket blir en dyr historia.

Insändarskribentens sommarstuga ansluts till det kommunala avloppsnätet, vilket blir en dyr historia.

Foto: Privat

Insändare2019-04-05 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag är en av sommarstugeägarna i Snavelundsområdet som Corren skrivit om. Vi fem grannar byggde 2005 i samarbete med miljökontoret nya godkända avloppsanordningar för flera hundra tusen kronor som togs i bruk 2006. Vid ett besök i sommarstugan våren 2015 upptäckte jag att Tekniska verkens grävmaskiner hade invaderat min tomt och utan tillstånd grävt ner ledningar för anslutning till kommunalt vatten och avlopp.

Och nu fyra år senare har jag fått en faktura från Tekniska verken på beloppet 112 915 kronor avseende anläggningsavgift för vattentjänster som jag inte behöver.

Jag har i upprepade mejl till tjänstemän och politiker i kommunen ställt frågor om Tekniska verkens affärsmetoder. Niklas Borg (M) har skickat mina frågor vidare till Muharrem Demirok (C) som i sin tur hänvisat till Tekniska verken.

Tekniska verken säger att företagets agerande styrs av vattentjänstlagen, vilket de menar innebär att samtliga fastighetsägare i ett verksamhetsområde måste betala anläggningsavgifter. Frågan om varför våra fem sommarstugor i Snavelund skulle ingå i verksamhetsområdet Flemma kunde de inte besvara och inte heller frågan om varför vi inte fått information och möjlighet att överklaga kommunfullmäktiges beslut i februari 2015.

Nu frågar jag igen Borg och Demirok om de ställer sig bakom Tekniska verkens affärsmetoder. Hur ska kunderna kunna lita på ett företag som utan tillstånd gör intrång hos markägare, bryter givna löften, inte svarar på frågor, ingår oklara avtal och ger bristfällig information?

Politikerna i kommunfullmäktige frågar jag om de visste att deras beslut om verksamhetsområde 2015 skulle göra mig och mina grannar på Snavelund 564 575 kronor fattigare. Vilket beslutsunderlag hade de fått av Tekniska verken?

Enligt Correns artikel står nu Roxenbaden på tur att få anknytning till kommunens avloppsnät. Vilka småhusägare som redan har godkända anläggningar kommer då att tvingas in i ett verksamhetsområde för att offras? Vattentjänstlagen syfte är enligt min tolkning att skydda människors hälsa och miljö och inte att göra dem fattiga.

Eva Javefors Grauers