Svar till insändare "Hur tänker Region Östergötland" (2 juni)
Det gläder oss att höra hur du tagit till dig Folkhälsomyndighetens rekommendationer och gör allt du kan för att skydda dig själv och din omgivning. När det gäller munskydd syftar de första hand till att skydda vårdpersonal från att bli smittad. Vi vet att personer i samband med symtom, som hosta och nysningar, sprider virus till sin omgivning. Av den anledningen skyddar sig personal i sådana situationer. Det framgår inte riktigt om du har symtom eller inte så det är lite svårt att svara på din fråga i detalj. Generellt ska personalen bära skyddsutrustning om en patient har symtom, annars är det inte något som den bär rutinmässigt.
Jag läser också ut att du ser en risk för dig om personalen inte bär munskydd. Den viktigaste åtgärden för att undvika att personal smittar patienter är noggrann följsamhet till att endast friska och symtomfria personer är på jobbet. Vid minsta symtom ska personal vara hemma. Att personer utan symtom skulle ordentligt smittsamma finns det inte någon säker evidens för, men det är något diskuteras och undersöks.
Sedan covid-19-utbrottet startade har vi sett en tendens att människor drar sig för att söka vård även vid akut sjukdom, vilket vi tar allvarligt på. Det kan även handla om att man uteblir från viktiga kontroller. Sjukvården har separata flöden för patienter med misstänkt eller bekräftad covid-19 och patienter med andra tillstånd. Prata gärna med din vårdcentral om hur ni kan göra när det gäller just dina kontroller.
Viktigt att personalen är symtomfri
"Generellt ska personalen bära skyddsutrustning om en patient har symtom, annars är det inte något som den bär rutinmässigt."
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.