När kommunerna i Östergötland, universitetet eller de statliga myndigheterna upphandlar tjänster är vi i 90 procent av fallen inte kvalificerade att svara då vi inte uppfyller kraven. I stället vinner stora storstadsbaserade bolag upphandlingarna då de till exempel kan visa upp en större numerär av människor med samma kompetens.
Detta gör att vi mindre lokala och regionala aktörer inte får leverera våra tjänster till de samhällsviktiga organisationer vars verksamhet fortlöper trots covid-19 eller en lågkonjunktur.
Resultatet blir att konsulter från våra storstadsregioner reser till Östergötland med bil och tåg och arbetar på våra kommuner och myndigheter under veckorna eller på daglig basis. Dels anser jag inte att detta är hållbart för regionen eller miljön. I dessa tider är det särskilt olyckligt, viruset förflyttar sig inte, det är vi människor som förflyttar viruset.
För att tänka regional hållbar näringslivsutveckling tycker jag det är viktigt att vi tänker mera lokalt och regionalt och inte bara talar om närproducerade varor och mat utan även om närproducerade tjänster. Det skulle vara att sätt att bidra till att Östergötland får de ekonomiska hjulen att snurra igen och att arbetstillfällena i större omfattning blir kvar i vår region.
Just nu är risken att vi kör hit viruset med tåg och samtidigt tappar vi östgötska arbetstillfällen och lokala företag går i konkurs, där är vi tyvärr nog bara i början. Jag anser att det vilar ett ansvar på offentliga sektorn att få igång den lokala och regionala ekonomin, de har en samhällskritisk verksamhet som inte ekonomiskt drabbas på samma sätt som den privata sektorn i dessa annorlunda tider.
Mats Klippinger, vd Paragera, konsultföretag inom HR