Viktig med bra toalettmiljö i skolan

Toaletterna i skolan kan innebära hälsorisker för de unga, menar insändarskribenten.

Toalettvanor som grundläggs i skolan fortsätter många gånger i vuxen ålder.

Toalettvanor som grundläggs i skolan fortsätter många gånger i vuxen ålder.

Foto: Nora Lorek/TT

Insändare2019-12-14 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skolan är en stor arbetsplats för elever och lärare. Både den fysiska och psykiska miljön har stor betydelse för elevens hälsa, trygghet och möjligheter till inlärning samt utveckling. 

2015 skickade Lilla Aktuellt ut en enkät till mer än 15 000 elever i vårt land och 7 av 10 elever svarade att de ofta eller ibland håller sig för att skoltoaletterna är för äckliga. Eleverna uppgav till exempel att toaletterna var smutsiga, luktade illa eller att det ibland fanns kiss på golvet. 

Nationell och internationell forskning visar att elever, som håller sig en hel dag och inte går på toaletten, får problem med både urinvägar och tarm. Problem som kan uppstå i urinvägarna är en uttänjd urinblåsa som i sin tur kan leda till blåstömningsbesvär och urinvägsinfektioner. 

Många gånger står flickor hukade över toaletten när de kissar på andra ställen än hemma. Att försöka tömma blåsan i denna ställning resulterar alltid i att urin blir kvar i urinblåsan med risk för infektioner. När det gäller tarmen kan det leda till förstoppning och magsmärtor. 

Förutom att toaletterna upplevs som äckliga undviker elever att gå på toaletten även för att man inte får sitta ifred eller för att det saknas tvål och toalettpapper. De dåliga toalettvanorna, som grundläggs i skolan, fortsätter sedan många gånger i vuxen ålder och innebär en hälsorisk. 

Mina frågor riktar sig till de ansvariga politikerna i Linköpings kommun. Det jag undrar över är, på vilket sätt säkerställer ni, att det finns förutsättningar för att elever ska vilja gå på toaletten på skoltid och på vilket sätt kommer elevhälsan ges goda förutsättningar för att minska hälsorisker för blåsa och tarm?

Margareta Fransson
Leg sjuksköterska och blivande uroterapeut