Vi vill testa en ny modell för medborgarinflytande

L gick till val på att öka kommunens budget med 350 miljoner i syfte att åtgärda en rad problem, det blev noll kronor i ökning.

Linköpingslistan vill släppa på medlemskravet för att sitta i nämnder och bolag och ge andra än partimedlemmar möjlighet att påverka.

Linköpingslistan vill släppa på medlemskravet för att sitta i nämnder och bolag och ge andra än partimedlemmar möjlighet att påverka.

Foto: Daniel Erlandsson

Insändare2021-02-13 14:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Detta kallar Åsa Wennergren(L) för en politisk framgång. Hon har ”givit och tagit” i en budgetförhandling. Liberalernas högsta beslutande organ i kommunpolitiska frågor var "politiska utskottet” där 40 medlemmar hade rösträtt. 

Det avskaffade Åsa Wennergren utan att höra medlemmarna. Detta trots att hon i ett skriftligt avtal med partiet förbundit sig att respektera utskottets ställning och den interna rösträtten för 40 personer. 

Hade Wennergren varit ärlig och redovisat hur hon tänkte agera gällande utskottet, så hade hon aldrig blivit vald till partiets kommunalråd. När många medlemmar inte accepterade Wennergrens högerpolitik, såg hon till att under 2020 de facto avskaffa årsmötet och medlemsmöten.

I september är det 100 år sedan det första demokratiska valet. Wennergrens metoder hör inte hemma i en demokrati.  Det går inte att gömma en auktoritär agenda bakom pandemin. Andra partier har upprätthållit demokratiska processer.

Men detta är historia, nu ser vi framåt. Linköpingslistan vill testa en ny modell för medborgarinflytande i kommunen. Vi släpper på medlemskravet för att sitta i nämnder och bolag och ger därför de 96 procent som inte är partimedlemmar möjlighet att påverka. Vi skapar också en intern ordning som förhindrar att man utnyttjar kommunpolitiken med huvudsakligt syfte att få ett välbetalt arbete som kommunalråd, nämnd- eller bolagsordförande.