Vart tog det svenska folkhemmet vägen?

Den "enkla" förklaringen är att vi har tagit emot för många invandrare. Är det så? Är det inte bara så att vi själva har förstört vårt folkhem, menar insändarskribenten.

Insändare 31 augusti 2023 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad var folkhemmet? Ett sätt att krympa klyftorna mellan fattig och rik. Att få ett bra samhälle om inte för precis alla så bra nära i alla fall. Vi fick barnbidrag, pension, bra sjukvård till en billig peng för att ta några exempel. Sedan blev många giriga. De förstod inte var allt kom ifrån, de ville bara ha utan någon egen insats.

Folkhemmet byggde på att alla skulle hjälpas åt. Nu blir klyftorna större och större mellan fattig och rik. Den "enkla" förklaringen är att vi har tagit emot för många invandrare. Är det så? Är det inte bara så att vi själva har förstört vårt folkhem, det folkhem som många invandrare har varit med och byggt upp. 

På 1950–1960-talet kom de från andra länder för att hjälpa oss att göra våra industrier större och därmed vinsterna större. Tack för det! Tack också till alla dem som kommit hit efter det. Ni sliter varje dag inom olika sektorer, vem av oss har inte fått hjälp av en invandrad när vi behövt vård, vem kör bussen när du vill ta dig till jobbet och så vidare. De finns överallt och gör att vårt samhälle trots allt fungerar. De betalar skatt precis som dig, det finns ingen "specialskatt" för invandrare som en del tycks tro. I vårt land har det varit lika för alla under många år.

Men, så kom 1980-talet med "tänk bara på dig själv" och se till att få in pengar oavsett hur. Du måste jaga status, du måste bli "någon" i andras ögon, de ögon som beundrar din fina bil med mera.

När man börjar tjäna mycket pengar vill man ha mer och mer utan att anstränga sig mer. Allt gick ju så lätt i början, varför blir jag inte rikare och mer "märkvärdig" i andras ögon? Därför att det alltid fanns någon som var rikare och mer "märkvärdig" som man matades med varje dag i medierna. Fly bort genom att drömma om att bli miljardär, det kan väl inte vara så svårt – det vimlar ju av dem i medierna.

Men allt har ett pris. Priset fick alla andra betala genom att den som var rik och "märkvärdig" inte ville dela med sig av någonting, inte betala skatt för någonting alls. De skulle ha gräddfil överallt. 

Nu står vi där och måste ha någon att skylla på. Vi kan väl inte skylla på dem som "jobbat" ihop en förmögenhet, de är ju våra idoler, så vilka ska vi skylla på? Det måste vara några som är lätta att skilja ut från mängden så vi kan inte skylla på "medelsvensson". 

Det finns en grupp som sticker ut, de som inte ser ut som "medelsvensson", låt oss skylla på dem. Dra fram allt negativt som går om dem och om det inte finns tillräckligt mycket negativt så ljug, ljug, ljug. Varför går vi på lögnerna? Ja, men någon måste man skylla på, eller hur? Varför är bensinen för dyr, inte beror det på att vi måste göra något för miljön, någonstans måste staten få in de pengar vi lägger på dem som inte ser ut som "medelsvensson". Myten lever tyvärr vidare, den är för djupt begraven i många av oss och vi vill inte se alla som sliter i underbetalda yrken varje dag för att vårat samhälle ska fungera så gott det går.

När ska vi få upp våra ögon och se verkligheten, det som sker runt omkring oss dagligen, det vill säga inte den som vi ser i medierna. När ska vi prata med någon som inte ser ut som "medelsvensson" utan att ha fördomar? Hur kan de bo där och ha en så fin bil? Ja, de måste ju hålla på med någon brottsligt. Allt vi ser i medierna handlar ju om det, eller så får de bilar och fina bostäder av socialen.

"Medelsvensson" – hur kunde det bli så här?


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa