Vi måste dela lika under samma himmel

Matkassen har blivit dyrare den sista tiden, skriver Svenska kyrkan i Linköping.

Matkassen har blivit dyrare den sista tiden, skriver Svenska kyrkan i Linköping.

Foto: NORA LOREK / TT

Insändare2023-03-20 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En matkasse innehåller det vi behöver för att överleva. Kanske har du märkt att kassen blivit dyrare den sista tiden, att vi får tänka på vad vid vi handlar? 

I en annan del av verkligheten går över 800 miljoner människor och lägger sig hungriga varje kväll, de kan inte bära hem någon matkasse. 

När vi märker skillnaden här är den större för den som lever i ett land som är påverkat av klimatförändringar och konsekvenser av coronapandemin. De som drabbas hårdast är flickor och kvinnor eftersom deras status redan är låg. 

Just nu pågår den kristna fastan under tiden fram till påsk. Det kan innebära att avstå från något för att dela med sig till någon annan. Samtidigt pågår Fasteaktionen inom Act Svenska kyrkan. En insamling för att minska fattigdom och orättvisor i till exempel Ukraina eller i Kenyas flyktingläger Kakuma.

Problemet är en orättvis fördelning, vi delar inte lika på makt och resurser. I dag är det vårdagjämning och Dela lika dagen. Därför vill vi lyfta den här frågan. Vi kan alla på olika sätt vara med i kampen för en mer rättvis värld. Att få äta sig mätt är en mänsklig rättighet, varje människa är en rättighetsbärare!