Sitter och tittar på en tv-debatt om elpriser och matpriser som har blivit/blir allt dyrare. Vissa matvaror, exempelvis tomater och gurka blir dyrare i vinter. Men behöver man äta dessa grönsaker då det inte är säsong? Rotfrukter har jag inte hört att det är brist på exempelvis. Det är många morötter och andra grönsaker som slängs då de inte är perfekta. Tror de flesta måste börja tänka om och ändra eventuella krav på hur exempelvis grönsaker ser ut och äta mer efter säsong.
Elpriset är också något man pratar mycket om. Men inte så mycket om att vi använder mer elprylar och ”slösar” kanske mer el än vi behöver då det blivit bekvämt och man glömt bort hur det går att spara på el. Fylla tvättmaskinen, diskmaskinen, sänka värmen, skippa att bada och ofta ta en snabb dusch i stället är några saker.
Och hur ser säkerheten ut kring att ha alla maskiner, laddare på om nätterna utan kontroll, är något jag funderat på. Och varför exempelvis är biblioteket upplyst dygnet runt? Eller andra byggnader/lokaler. Varför är det inte ljussensorer på kvällar, nätter eller när lokalerna är stängda?
Alla måste spara el, det är inte bara hushållens ansvar. Sen att få bidrag om elförbrukningen övergår till viss nivå, är det inte risk att man använder mer el bara för få detta bidrag? Även för de som inte bor i stora villor/ytor utan i lägenheten med mera kan elpriset bli kostsamt.