Vi lever som om det finns fyra jordklot

Insändare 20 januari 2022 11:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag är förundrad och orolig. Klimatdiskussionen i massmedia verkar hanteras på ett sätt som att vi ska kunna fortsätta leva som vanligt bara det kommer ny teknik och mera elektricitet. Men det går ju inte!

Det ser ut så här: I Sverige lever vi i genomsnitt som om vi hade de resurser som finns på fyra jordklot. Och ”Overshoot day”, det vill säga det datum när vi på jorden har gjort slut på jordens budget av de förnybara resurser som det tar ett år för jorden att producera, inföll 2021 den 21 juli.

Man behöver inte vara doktor i matematik, eller i något annat, för att förstå att detta inte är hållbart. Vi behöver tänka lite längre än vår egen bekvämlighet. Inte köpa en el-suv som drar mycket mer el än en normalstor elbil. Inte köra bil så fort vi ska nånstans. Inte slentiranshoppa kläder och en massa grejor och mat som vi sedan kastar. Inte ”unna oss” flera flygresor om året. Inte bygga med massor av betong och stål. Inte fokusera på mer och mer vinst i företagen varje år. Politikerna måste våga ta beslut som stoppar slöseri med resurser och energi, även om det känns läskigt att kanske tappa väljare. Och så vidare, och så vidare. Alla sektorer i samhället måste bidra. Det är inte ”någon annan” som ska fixa det.

Jag är förundrad över att vi i ett land med hög utbildningsnivå inte vill förstå helheten i klimatkrisen och ta konsekvenserna. Homo Sapiens betyder den tänkande människan. Jag är orolig att så inte är fallet.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa