Vi kan inte leva på andra människors undergång

I Linköping verkar Sveriges största företag för export av krigsmateriel. Alla känner till Saab men kanske inte var deras produkter används.

FN bedömer att svält kan drabba 20 miljoner människor i Jemen om kriget fortgår, skriver insändarskribenten.

FN bedömer att svält kan drabba 20 miljoner människor i Jemen om kriget fortgår, skriver insändarskribenten.

Foto: Hani Mohammed/AP/TT

Insändare2021-05-19 08:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Jemen pågår ett katastrofalt inbördeskrig; en av de största humanitära katastroferna idag. FN bedömer att svält kan drabba 20 miljoner om kriget fortgår.

Kriget drivs av religiösa motsättningar och geopolitiska intressen. Regimen stöds av Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. På andra sidan är Iran och en rebellrörelse.

Sverige och Linköping har ett moraliskt ansvar att göra allt vi kan för att begränsa detta och andra liknande krig. Minska lidandet för civila. Istället har vi handelsförbindelser och samarbeten med båda Gulfstaterna som är inblandade. Det har även exporterats krigsmateriel. 

Upprustningen ökar i världen och Sverige hänger på. 2019 exporterade vi krigsmateriel för 16,3 miljarder. Det var en ökning med 40 procent jämfört med föregående år. Trenden höll i sig för 2020 som landade på samma belopp. 

Saab har under flera år levererat ett luftburet stridsledningssystem till Förenade Arabemiraten. 2020 inbringade försäljning av detta 3,2 miljarder vilket gjorde det till den största affären inom svensk vapenexport.

Ansvarig myndighet för att granska vapenexport är Inspektionen för strategiska produkter. Information om pågående handel finns tydligt redovisad på myndighetens hemsida.

Enligt svensk lag är det förbjudet att exportera vapen till krigförande länder. 

Hur kan då detta fortgå? Jo, exporttillståndet för denna affär gavs 2016. Sedan dess löper ett avtal som ger utrymme för förnyade leveranser inom avtalet.

Saab bryter alltså inte mot rådande lag. Men är detta moraliskt rimligt?  Frågan är förstås affärsdriven. Precis som i det mesta av svensk vapenexport gäller det att hålla igång och utveckla vår egen industri. Det ger tillväxt och gynnsam ekonomisk utveckling i landet.

Vad skulle det innebära för Saab att bryta detta avtal? Ett sämre årsresultat och minskad sysselsättning under en period. Vi bör ställa det mot tusentals döda och miljoner svältande i Jemen.

Vi kan inte fortsätta att leva på andra människors undergång. Den vinst som gjorts på denna vapenaffär luktar illa, för både Saab och Linköping. 

Jag uppmanar Saab att avsätta minst 1 procent av vinsten till nödställda och uppbyggnad i Jemen. Saudi-koalitionen har i sitt anfallskrig bombat sjukhus och skolor. Behovet av livsmedel är akut och behovet av återuppbyggnad enormt.

Svensk vapenexport till krigförande länder och diktaturer måste upphöra. Ingångna avtal kan brytas.

Fotnot: Saab har avböjt att besvara insändaren.