Svar på "Kort sagt" om vattenbrist (20/10):
Vatten är redan en bristvara om det gäller sötvatten som många livsformer här på jorden kan använda. Saltvatten finns det däremot mycket av, men kräver energi att göra drickbart. Stora mängder vatten blir förorenat då det rinner på gator och vägar, detta vatten renas inte. Bara det vatten som rinner tillbaka i rören från bostäder med mera går till reningsverk och kan återanvändas.
Den mera skandalartade förbrukningen av ”dricksvatten” (livsmedelsklassat) är den till all gjutning av betong, i allt från byggnader till infrastrukturprojekt som påstås främja miljön. Med ordet ”förbrukning” menar jag det vatten som gör betongen hård i en kemisk process som inte går att backa. Detta vatten utgör cirka 30 procent av volymen i betongen och är för alltid borta från cirkulationen i vårt natur och ekosystem. Betong kan inte gjutas med saltvatten. Det blir snabbt stor mängder kubikmeter vatten som för alltid är fast i våra nya fina byggnader och kommande broar för höghastighetståg.
Det rivs byggnader och broar i högt tempo och denna betong blir möjligtvis fyllnadsmaterial. Men vatten kan vi aldrig återvinna från betongen.
Det ska då påpekas att många betongfundament till nedplockade vindkraftverk, kanske 1 000 ton för ett verk, kommer för alltid hålla många kubikmeter vatten som fånge.
Med mera än 30 års vetenskaplig nyfikenhet har jag lätt att genomskåda slagord om miljövänliga vindkraftverk och byggande av höghastighetstågens barriärer/broar som kräver betong. Det är inte bara tillverkning av betongen som är en belastning för miljön, utan också förbrukning av sötvatten.
"BA_I_HOLM"