"Vi har varit naiva" ger inte syndernas förlåtelse

Att vara naiv är detsamma som att vara barnslig, aningslös, omogen, lättlurad eller godtrogen. Vi har inte råd med att ha naiva ledare, menar insändarskribenten.

Rikspolischefen Petra Lundh visar tecken på mognad och integritet, så det kanske finns hopp ändå, menar insändarskribenten.

Rikspolischefen Petra Lundh visar tecken på mognad och integritet, så det kanske finns hopp ändå, menar insändarskribenten.

Foto: Jessica Gow/TT

Insändare2024-05-12 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu var det så dags igen. Rikspolischefen säger med mjuk röst att vi varit naiva. Precis som hennes företrädare på posten gjorde och även förre statsministern Stefan Löfvén gjorde och många, många andra ”höjdare” ständigt gjort. ”Vi har varit naiva”, slungar man ur sig i tron att man då ska få syndernas förlåtelse. 

Att vara naiv är detsamma som att vara barnslig, aningslös, omogen, lättlurad eller godtrogen. Vi har inte råd med att ha naiva ledare – vare sig inom politiken eller i våra myndigheter. Är man naiv ska man inte ha ansvar för vare sig verksamheter och/eller personal. Det är av nöden tvunget att vi ser till att enbart ha för uppdragen mogna ledare för våra verksamheter. Allt annat är helt förkastligt, och att enbart klara sig från klander och konsekvenser med att påstå att man varit naiv måste få ett slut. 

Det är dags att vi får in folk som kan stå för något, som vågar fatta genomtänkta men kanske svåra beslut, och inte enbart följer ”main stream-fåran” och därmed kortsiktigt gör sig populär. 

Nu är ju rikspolischefen ny på posten och hon refererar till vad man tidigare gjort, så ingen skugga ska falla på henne i dagsläget. Det finns ju trots allt tecken på att både hon och justitieminister Gunnar Strömmer samt en hel del andra ministrar och myndighetschefer visar tecken på mognad och integritet, så det kanske finns hopp ändå.