Vi får inte svika – fortsätt stötta Ukraina

Det pågår ett krig i Ukraina. Den 24 februari 2024 var det två år sedan Rysslands fullskaliga angrepp på Ukrainas frihet. Detta långvariga krig riskerar, förutom att det orsakar ett oerhört lidande för det ukrainska folket, att omvärlden tröttnar i sitt stöd, skriver Måndagsrörelsen i Linköping.

Vi vill uppmana till fortsatt och tålmodigt stöd till det ukrainska folket. För de som kämpar i sitt hemland men också för de som har flytt till Sverige, skriver Måndagsrörelsen i Linköping.

Vi vill uppmana till fortsatt och tålmodigt stöd till det ukrainska folket. För de som kämpar i sitt hemland men också för de som har flytt till Sverige, skriver Måndagsrörelsen i Linköping.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Insändare2024-02-25 17:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är just detta som inte får ske. Tvärtom så behöver vi alltid se över hur vi kan öka stödet till Ukraina och hur det kan ges snabbare. Även om världen självklart också behöver rikta uppmärksamhet mot det som sker i Gaza så är det ukrainska folkets kamp för frihet något som vi inte får svika.

Det är oroväckande att läsa om motsättningar inom EU eller om splittringen i USA kring det fortsatta stödet när vi vet att Ukraina behöver både militärt stöd för sitt försvar och ekonomiskt stöd för att reparera sitt land och för återuppbyggnad. Det är uselt att länder i Europa finansierar rysk krigföring genom att fortsätta köpa rysk fossilgas och olja. 

För det ukrainska folkets skull men även för vår skull får vi inte tröttna. Det är just det Ryssland och Putin vill. Undersökningar har visat att stödet hos det svenska folket för Ukraina är starkt. Få är emot. Civila organisationer som “Blågula bilen” skickar oförtrutet fullastade fordon till tjänst vid fronten. 

Men samtidigt är Sverige sämst i Norden på att ta hand om de flyktingar från Ukraina som kommit hit. Att göra detta bättre är förstås även det ett stöd till Ukraina. En rapport från Nordiska ministerrådet visar att Sverige har gjort markant mindre än våra grannländer när det gäller språkundervisning och stöd till arbetsmarknadsutbildning.

Ju längre kriget pågår desto viktigare blir det att tänka långsiktigt för de just nu cirka 40 000 ukrainska flyktingar som befinner sig i Sverige. Ett exempel är dagsersättningen på 71 kronor om dagen som inte har höjts sedan 1994. Det är lägst i hela Norden och särskilt allvarligt eftersom majoriteten av flyktingarna är ensamkommande kvinnor med barn. Följderna har blivit ett beroende av välgörenhet och en ökad risk för utsatthet. Att förändra detta är brådskande!

Vi vill uppmana till fortsatt och tålmodigt stöd till det ukrainska folket. För de som kämpar i sitt hemland men också för de som har flytt till Sverige. Detta är rätt av humanitära skäl men också rätt för att stödet till det ukrainska motståndet är ett av de bästa sätten att också försvara vår frihet och för att minska krigshotet mot Europa och Sverige. Slava Ukraini!