Svar på "Varför säger inte de skötsamma ifrån?" (20/1).
LRF är tydliga. Som lantbrukare ska du följa svensk djurskyddslag och som förtroendevald i vår organisation bör du vara ett föredöme för andra.
De allra flesta (99,5procent) vårdar både djuren och förtroendet på ett bra sätt. Det gör att vi, som är lantbrukare med förtroendeuppdrag på regional nivå i LRF, blir minst lika ledsna, besvikna och bekymrade över att det fortfarande finns bönder i Sverige som inte lever upp till djurskyddslagen.
Samtidigt har vi tankar kring varför det ändå kan bli såhär.
LRF är en medlemsorganisation, en folkrörelse där de förtroendevalda väljs lokalt av medlemmar. Regionstyrelsen kontrollerar inte våra medlemmar utifrån vad de har för produktion eller brister. Kontrollen görs, och ska göras, av utbildad personal på myndigheter och slakterier och när så behövs tar rättsväsendet vid. Vi jobbar med att stärka företagare inom de gröna näringarna, hjälpa och vägleda de som behöver hjälp.
Djuromsorgen blir inte bättre av att vi skulle kasta ut medlemmar som inte orkar, eller har en avvikande syn på bra djurhållning. Snarare tvärtom. Den lokala LRF-avdelningen är kanske det enda nätverk som den företagaren är med i, att då bli avstängd och socialt distanserad ytterligare tror vi inte gör situationen bättre varken för djuren eller personen.
Ibland är det ren okunskap, misstag eller slarv som är orsaken. Men många gånger ligger istället en mänsklig tragik bakom dålig djuromsorg. Självklart arbetar LRF för att det inte ska finnas några sådana fall. Men tyvärr är det svårt att nå en nollvision då vi arbetar med djur och människor och både djur och människor kan bli sjuka.
Därför har vi våra omsorgsgrupper för att fånga upp och hjälpa till att avveckla en dålig djurhållning eller få den på banan igen. LRF har också tillsammans med branschen bildat ett nationellt branschråd i syfte att öka samverkan för att tidigare hitta fall där djur riskerar fara illa.
Branschen ska tåla granskning. Men att SVT i "Uppdrag granskning" väljer att visa ett fåtal lantbruk som bevisligen behöver hjälp på något sätt, och i reportagen påstår att mörkertalet är stort samt antyder att det gäller alla bönder och hela branschen, det är bekymmersamt. Det leder till folkdomstolar i sociala medier, en trumpifiering, som sliter sönder samhället.