Den kan ge oss både lugn och ro och spännande, stimulerande upplevelser.
Friluftslivet i vårt län har stor utvecklingspotential och det är en strategisk fråga som berör flera områden. Att människor vistas ute i naturen bidrar till bättre fysisk och psykisk hälsa, vilket ger positiva effekter både på ett individuellt och på ett samhällsekonomiskt plan. Friluftslivet kan också bidra till hållbar utveckling, både i staden och på landsbygden.
Det finns en växande efterfrågan på natur- och kulturbaserade upplevelser.Naturturismen kan skapa nya jobb på landsbygden och är därför en viktig byggsten i landsbygdsutvecklingen. För att öka konkurrenskraften i besöksnäringen behövs ett utvecklat samarbete mellan olika aktörer i samhället. Kommuner, regionen, de gröna näringarna, naturturismföretag, föreningar och andra organisationer vinner alla på ett väl utvecklat friluftsliv. Det är också viktigt att användning av skog och mark sker med respekt för markägarnas förutsättningar.
Länsstyrelsen har i samverkan med länets kommuner, regionen och privata aktörer nyligen tagit fram en friluftsstrategi. Den syftar till att vara en strategisk vägledning för en hållbar utveckling av Östergötlands friluftsliv.
Många vill tillbringa mer tid i naturen, men ofta är tiden och tillgängligheten ett hinder. Trots att den tätortsnära naturen bara utgör några få procent av all natur är det där det mesta av friluftslivet bedrivs. Genom att i stadsplaneringen skapa ytor för olika sorters utomhusaktiviteter ges möjligheter till ett aktivt friluftsliv. Det kan handla om tillgång till grönytor för spontanaktivitet och rörelse, korvgrillning i parken eller att bara ta en promenad i ett trevligt grönområde.
Aktiviteter och anläggningar ska utformas så att det finns något för alla, oavsett förutsättningar eller vart i länet man bor. Vår önskan är att fler människor har möjlighet att ta sig ut i naturen. Genom kunskap, kommunikation och samverkan kan vi gemensamt möjliggöra naturupplevelser för alla.
Carl Fredrik Graf, landshövding, Länsstyrelsen Östergötland
Maria Flink, friluftstrateg, Länsstyrelsen Östergötland
Mikael Norén, enhetschef enheten för naturskydd, Länsstyrelsen Östergötland