Vi bär ansvaret för smittspridningen och hälsan

Nu har vi en andra våg av denna pandemi med covid-19 över oss med stor smittspridning och ökande dödstal.

Tvätta händerna ofta och noga. Stanna hemma om du är sjuk, uppmanar skribenten.

Tvätta händerna ofta och noga. Stanna hemma om du är sjuk, uppmanar skribenten.

Foto: Jessica Gow/TT

Insändare2020-12-11 05:20
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många ger Regeringen och våra myndigheter det fulla ansvaret för detta och här har det nog varit lite väl sena åtgärder, direktiv och ändringar för att folk i allmänhet ska kunna ta till sig allt. Oavsett vad nu dessa instanser säger så ligger dock det största ansvaret på oss själva, det vill säga mig och dig oavsett ålder att så långt möjligt komma till rätta med smittspridningen. Detta kan ju bland annat ske om alla tillämpar sådana enkla regler som att:

Hålla avstånd till andra personer än dom som du bor med på cirka två meter. Tvätta händerna ofta och noga. Stanna hemma om du är sjuk.

Genom all den information som sköljer över oss om covid-19 från olika håll – inte minst från media – kan många få den uppfattningen att man ska isolera sig i hemmet. Inget kan dock vara mera fel vilket även WHO (Världshälsoorganisationen) numera uttalat. Vi har ju själva det största ansvaret för vår egen hälsa och att under en längre period sätta sig stilla hemma utan att röra på sig och motionera är en mycket stor riskfaktor för andra sjukdomar. 

Den som kan bör därför gå ut i friska luften och röra på sig men samtidigt tänka på att hålla avstånd till andra personer. Motionsaktiviteter stärker kroppen, stimulerar blodcirkulationen och ger oss också ett bättre immunförsvar. Håller man avstånd till andra personer kan man ju också utomhus samlas några stycken, ta en fika och prata med varandra. Genom detta får man ju också en social samvaro som stärker oss.

Nu är ett vaccin på gång mot covid-19 och vaccinering beräknas kunna påbörjas i början av nästa år. Det är därför av stor vikt att alla som inte är förhindrade av någon sjukdom verkligen också tar detta vaccin. Vid all vaccination mot influensa förekommer det ju biverkningar i någon mån, men detta ska då ställas till dom följder som kan uppkomma om man inte vaccinerar sig. Liksom andra influensavirus lär ju inte covid-19 kunna utrotas helt och vid utebliven vaccination är det större risk att man vid ett senare tillfälle får denna allvarliga sjukdom.

Jag och min familj kommer att ta vårt ansvar att vaccinera oss. Hoppas att dom flesta andra också gör detta.