Verksamhetschefens skarpa kritik: "Varslen hade kunnat undvikas"

Ingen chef har fått lämna sin post på grund av dåligt resultat, vilket är djupt beklagligt. Samma chefer som försatt regionen i denna kris ska också leda oss ut ur krisen. Det är inte rimligt, skriver en verksamhetschef inom Region Östergötland.

Personer som avviker betraktas ofta som bråkiga, bakåtsträvare eller ha bristande visioner. Även detta har bidragit till regionens urspårning och är också skälet till att denna text publiceras anonymt, skriver en verksamhetschef.

Personer som avviker betraktas ofta som bråkiga, bakåtsträvare eller ha bristande visioner. Även detta har bidragit till regionens urspårning och är också skälet till att denna text publiceras anonymt, skriver en verksamhetschef.

Foto: Victor Bomgren/Petra Älvstrand

Insändare2024-08-29 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förra året, 2023, gjorde regionen ett underskott på 1,5 miljarder kronor – en oerhörd summa som resulterade i varsel av 900 anställda. Prognosen för 2024 ser dessvärre inte bättre ut och en tillbakablick visar dessutom att regionens prognoser brukar vara mycket bättre än det slutliga resultatet. Hur kunde det bli så här?

I min roll som verksamhetschef på vårdcentral har jag kunnat identifiera flera olika faktorer, varav många missas när den uppkomna situationen diskuteras. Underskottet förklaras ofta med att regionen är en del av en större värld, där ränteökningar, förändrade pensionsavsättningar och aktiekurser är en huvudförklaring till den uppkomna situationen. Först i andra hand nämns det faktum att antalet anställda vuxit lavinartat (samtidigt som tillgängligheten sjunkit till en bottennivå – oklart hur det går ihop).

En viktig bidragande orsak till den dåliga ekonomin är att det inte blir några som helt konsekvenser för de chefer som inte håller budget. Det finns exempel på chefer som anställt personal endast utifrån det upplevda behovet och helt utan att ta hänsyn till lagd budget, vilket resulterat i enorma underskott för vissa enheter. Samma chefer får nu varsla personal, men ingen ifrågasätter om dessa chefer är lämpade för uppdraget. Några chefer säger också att ”jag har försökt påtala att ekonomin inte går ihop, men inte fått gehör”. Frågan är vem de ska få gehör från – det är ju deras ansvar. Jag har svårt att tro att en högre chef skulle tvinga någon att anställa mer personal.

undefined
Parallellt är regionens struktur rörig och oklar, vilket leder till att de åtgärder som satts in för att dämpa underskottet, som varit känt i över ett år nu, ännu inte fått effekt, skriver en verksamhetschef.

Regionens kultur har alltid dominerats av en smal åsiktskorridor. De som håller sig innanför korridorens väggar gör karriär. Personer som avviker betraktas ofta som bråkiga, bakåtsträvare eller ha bristande visioner. Även detta har bidragit till regionens urspårning och är också skälet till att denna text publiceras anonymt – det finns en indirekt repressiv kultur som möter de som har avvikande åsikter. De som tidigt påtalat oro för den ekonomiska utvecklingen har inte fått gehör. Många har inte vågat säga vad de ser. 

Parallellt är regionens struktur rörig och oklar, vilket leder till att de åtgärder som satts in för att dämpa underskottet, som varit känt i över ett år nu, ännu inte fått effekt. Ofta påtalas att de styrande politikerna bär ansvaret för den ekonomiska situationen, och visst har de det yttersta ansvaret, men den oklara organisationen bidrar till att politikernas ambitioner sällan blir verklighet utan förvrängs och försenas i den stora tjänstemannagruppens visklek.

Många av de 900 som nu varslats har nyligen valt regionen som arbetsgivare. De försätts nu i en svår personlig situation. Helt nödvändig, tyvärr, så som läget är nu. Men med en annan organisation, en annan kultur och ett tydligt ansvarstagande hade underskott och varsel kunnat undvikas. Ingen chef har fått lämnas sin post på grund av dåligt resultat, vilket är djupt beklagligt. Samma chefer som försatt regionen i denna kris ska också leda oss ut ur krisen. Det är inte rimligt.

Fotnot. Region Östergötland har avböjt att kommentera insändaren.