Svar på "Satsa mer på ekomat i skolorna och omsorgen", 14/12.
I en insändare i Corren skriver KRAV:s vd Anita Falkenek att ”kommun- och regionpolitiker måste se till att det blir mer ekologisk mat till skolor, sjukhus och äldreomsorg”. Jag undrar: Varför det?
Vidare anser hon att ekologisk odling är bra för klimatet. Resultat från flera forskningsstudier visar att ekologisk odling ger större negativ klimatpåverkan per kilo producerat livsmedel än den oekologiska. En undersökning, där forskaren Stefan Wirsenius från Chalmers deltog, visade att i Sverige odlade gröna ärtor gav 50 procent större och ekologiskt vete 70 procent större klimatpåverkan än motsvarande oekologiskt odlade.
Regeringen har satt som mål att år 2030 ska 30 procent av all odling vara ekologisk liksom 60 procent av all mat, som serveras i kommuner och landsting/regioner. Wirsenius menar att om dessa politiska mål uppfylls, så kommer klimatpåverkan från svensk matproduktion att öka kraftigt.
Lars Bergström, professor vid SLU, anser att staten, landstingen/regionerna och kommunerna varje år lägger miljardbelopp på subventioner av ekomat. Det handlar dels om subventioner till bönderna, dels om upphandlingar av ekomat till skolor, äldreboenden och sjukhus.
Bergström menar att de extrapengar, som läggs på ekomaten kan användas på ett bättre sätt, till exempel till att rädda verksamheter, som bidrar till ökad psykisk och fysisk välfärd. År 2020 ger regeringen 100 miljoner kronor i stöd till ekologisk odling.
VD:n för KRAV menar att kommuner och landsting ska servera mera ekomat, som är dyrare än oekologisk. De extrapengar, som läggs på ekomat kan rädda verksamheter för de svagaste i samhället, anser jag.
Miljöintresserad