Verkliga utmaningar eller fruktade hot?

Insändare2022-05-23 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är uppenbart att vår sjukvård och äldreomsorg är underbemannade. Det är kaotiskt i många grundskolor. Det behövs fler anställda i offentliga sektorn. Riksdagen har beslutat att höja försvarsanslagen med cirka 50 miljarder till nivån 100 miljarder kronor per år. Det är intressant att notera att 50 miljarder kronor räcker för att anställa ett hundra tusen personer med en månadslön om trettio tusen kronor per månad, vilket är genomsnittslön i Sverige. 

Rädslan för en rysk invasion i Sverige bygger på historielöshet. Ukraina ingår som en del i självbilden och identiteten för  det stora ryska riket. Men det gör inte Sverige.

Alla krig, även dem USA fört i Vietnam, Irak och en rad andra länder har naturligtvis varit förödande för de drabbade. Det ser vi dagliga exempel på från Ukraina. Men att se ett militärt hot mot Sverige är närmast fantasifoster. Däremot förekommer cybersabotage, som ett reellt hot, som totalförsvaret bör agera emot.

Att söka medlemskap i Nato är också ett uttryck för tankevurpan. Vi borde i stället ta oss an de verkliga stora hoten mot mänskligheten som miljöförstörelsen utgör. Tänk om flertalet svenska riksdagspartier skulle visa samma handlingskraft när det gäller verkliga hot som åt hjärnspöken.