Vem vill engagera sig som god man i fortsättningen?

Det har nu gått fyra månader sedan årsskiftet och varken det gamla systemet eller det ny systemet har resulterat i att några gode män på något sätt kompenserats för sitt arbete, skriver en god man i Linköping.

Förutsatt att utvecklingen under året varit jämn så lånar de gode männen alltså ut pengar till Linköpings kommun räntefritt under cirka 10 månader, menar insändarskribenten.

Förutsatt att utvecklingen under året varit jämn så lånar de gode männen alltså ut pengar till Linköpings kommun räntefritt under cirka 10 månader, menar insändarskribenten.

Foto: Henrik Wising

Insändare2023-04-26 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I oktober 2022 meddelade Överförmyndarenheten sina gode män via Godmansnytt att det blir förändringar i "utbetalning av arvode" från och med januari 2023. Från att tidigare ersatt sina gode män tertialsvis med preliminärt beräknade arvoden ska man nu betala månadsvis. Det verkar ju helt okej.

Det har nu gått fyra månader sedan årsskiftet och varken det gamla systemet eller det ny systemet har resulterat i att några gode män, som engagerar sig för de i samhället mest utsatta huvudmännen, på något sätt kompenserats för sitt arbete.

Den 12 april skickade Överförmyndarenheten ut ett pm rörande arvodesbeslut till sina engagerade gode män. Pm:et redovisar att beslut har tagits i enlighet med "Överförmyndarens riktlinjer" och hänvisar att riktlinjerna finns på linkoping.se. 

I det senaste dokument som går att hitta på linkoping.se angående dessa riktlinjer daterat 13 maj 2022, saknas helt uppgift om när arvodet skall utbetalas.

I Godmansnytt från oktober 2022 meddelas att de månatliga arvodesbetalningarna skall baseras på det lägsta grundarvodet och att korrigering för högre arvoden samt kostnads- och reseersättningar kommer att ske efter granskning av årsräkningar, vilket förmodligen innebär april året efter. Förutsatt att utvecklingen under året varit jämn så lånar de gode männen alltså ut pengar till Linköpings kommun räntefritt under cirka 10 månader.

Är det kanske dags att tingsrätten förordnar god man för överförmyndaren/överförmyndarnämnden i Linköping kommun?
Länsstyrelsen kan ju också ha en åsikt i sin tillsyn av verksamheten.

Överförmyndaren betalar också reseersättning med 18,50 kr/mil. Det räcker kanske till bränslekostnaden, men vem betalar resten: skatt, försäkring, service, värdeminskning etcetera? Det är en utgift/kostnad som de gode männen får bidra med. 

Skäms, Linköpings kommun. Vem kommer att engagera sig som god man med dessa förutsättningar?

"Roffane"

Svar från Linköpings kommun:

Hej! 

Jag vill börja med att tacka för att den insats du gör som god man! I Linköpings kommun är det ungefär 550 personer som har ett uppdrag som god man för att stödja en annan person med att betala räkningar, ansöka om bidrag eller stödinsatser. Det är ett avgörande stöd för många att kunna få sina rättigheter tillgodosedda.

Det är mycket riktigt två större förändringar som sker under 2023: 

* Månadsvis utbetalning av grundarvodet (cirka 800 kronor) och kompletterande utbetalning nästa år, när god man har redovisat hur omfattande uppdraget har varit.

* Utökning av e-tjänster för att förenkla kontakten med Överförmyndarenheten.

Den som har en god man, huvudmannen, får själv betala arvodet i de flesta fall. Administrationen sköts av Linköpings kommun som betalar ut arvodet till god man och efter det fakturerar huvudmannen.

I alla andra kommuner får god man inget arvode förrän året efter utfört uppdrag. Det gör man för att vara säker på att nivån på arvodet motsvarar den insats gode mannen har utfört. 

Linköpings kommuns riktlinje för arvode till god man skiljer sig från andra kommuners, bland annat genom det grundarvode som utbetalas månadsvis till god man, som inte andra kommuner har. Förändringen syftar till att fortsätta ersätta gode män under innevarande år men samtidigt närma oss det sätt som övriga kommuner använder sig av och det nationella regelverket anger. 

Därför har anpassningar krävts, vilket lett till förseningar med införandet. Vi beklagar det och arbetar så fort vi kan för att så snart som möjligt ha det på plats. Vi kommer att informera er som gode män så snart införandet är klart. 

Petra Hallqvist, enhetschef Överförmyndarenheten, Linköpings kommun