Länsstyrelserna i Örebro och Östergötland har gemensamt beslutat att investera 122 miljoner kronor för ett naturreservat vid Brevens tallskogar i gränsen mellan Örebro och Östergötlands länsstyrelseområden. Motiven för naturreservatet har bland annat varit tystnaden samt förekomsten av olika utrotningshotade fågelarter - kungsörn, havsörn, ormvråk, pärluggla är några exempel på de arter av rovfåglar och ugglor som uppehåller sig i området.
Länsstyrelserna har alltså beslutat att investera 57 miljoner kronor var i bildandet av naturreservatet. Frågan är nu – vad får man för pengarna? Nu planerar Brevens bruk med stöd av Naturvårdsmyndigheten och Energimyndigheten att omringa naturreservatet med vindkraftsparker.
Detta innebär att naturreservatet kommer att omges av vindkraftsparker med 280 meter höga kraftverk som garanterat kommer att utgöra ett hot mot de fåglar som naturreservatet är bildat för att försvara samt omöjliggöra den tystnad som var en av huvudorsakerna tillbildandet av reservatet.
I beslutet om bildandet anges att ett av motiven för naturreservatet var att skydda området från vindkraftsetablering.
En naturlig fråga är nu – vad gör länsstyrelserna i Örebro och Östergötland för att se till att investeringen om 122 miljoner kronor inte slutar i ett stort buller? Om motiven för bildandet av reservatet var att skydda tystnad och hotade fåglar kan väl inte länsstyrelserna stillatigande se på när reservatet omges av vindkraftverk som garanterat kommer att ta livet av kungsörn, havsörn, ormvråk, pärluggla?
Min fråga blir nu – hur kommer länsstyrelsen i Östergötland att agera för att skydda ”sitt” reservat vid Brevens bruk mot hotet från vindkraften? Eller har man fått direktiv från ”högre upp” att acceptera hotet mot reservatet? Och vad får skattebetalarna i Östergötland för ”sina” 61 miljoner kronor när vindkraftsbladen trasar sönder de fåglar som reservatet var tänkt att bevara?