Insändare: Vem känner ansvar för lantbruksskolan?

Förstörelser pågår ibland vilket hörs av närboende. Krossat fönsterglas ligger på många platser utanför byggnaderna. Vem tar ansvar, frågar sig oroade Bergsbor.

Flera dörrar är uppbrutna vilket möjliggör fritt inträde till byggnaderna, menar insändarskribenten.

Flera dörrar är uppbrutna vilket möjliggör fritt inträde till byggnaderna, menar insändarskribenten.

Foto: Alva Rödin

Insändare2022-07-05 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Verksamheten vid gamla lantbruksskolan i Berg har varit nedlagd i cirka tio år. Under dessa år har inte byggnaderna används till något. De borde vara låsta och svåra att ta sig in i. Flertalet fönsterrutor är krossade. Innanför fönstren finns träskivor monterade. Flera dörrar är uppbrutna vilket möjliggör fritt inträde till byggnaderna. 

Ungdomar besöker byggnaderna frekvent under kvällstid. Förstörelser pågår ibland vilket hörs av närboende. Krossat fönsterglas ligger på många platser utanför byggnaderna. Närboende har vid flera tillfällen ringt till polisen och försökt påpeka missförhållandena, men efter lång svarstid (mer än en halvtimme) givit upp.

Region Östergötland, Linköpings kommun, Polismyndigheten och Botrygg borde alla känna sitt ansvar som har växlat under åren.

Vem känner i dag ansvar för att:

* husen är låsta/inbrottssäkrade och har tillsyn

* byggnaderna inte kommer att förstöras totalt

* nyfikna och hederliga ungdomar inte skall skadas vid spännande besök vid blivande ruiner?

"Synpunkter från oroade Bergsbor"

Svar från Botrygg:

Botrygg har för avsikt att utveckla några av de befintliga byggnaderna samt den omkringliggande marken till bostäder. 

Vi är angelägna om att få igång detta projekt men utvecklingen kräver en ny detaljplan. I dagsläget väntar vi på att kommunen ska dra igång arbetet med detaljplanen vilket beräknas ske 2025. Till dess vi vet vad den framtida användningen av byggnaderna blir har vi inte möjlighet att iordningställa dem i brukbart skick.  

Vi har vid flera tillfällen bommat igen husen, men de fortsätter att utsättas för upprepade inbrott och skadegörelse. Vi kommer se till att se fortsätter att bommas igen. 

Nyfikna och hederliga ungdomar har inget att oroa sig för. Kriminella ungdomar som gör sig skyldiga till olaga intrång, vandalism och inbrott får ta ansvar för sig själva. 

Adam Cocozza, vd, Botrygg