Vem kan avlasta akutsjukvården?

Rekordmånga skjutningar och sprängningar i Sverige. Kriminella gäng och klaner slåss mot varandra och ökar belastningen på vår redan överansträngda sjukvård.

Vem ska ta hand om alla WWskottskadade, frågar sig insändarskribenten.

Vem ska ta hand om alla WWskottskadade, frågar sig insändarskribenten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2023-01-10 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När pandemin krävde som mest sjukhusplatser sattes det upp militärsjukhus, för att bereda plats för svårt sjuka människor om det skulle behövas.

Vem ska ta hand om det växande antalet skottskadade i gänguppgörelser med automatvapen, och sönderslagna slagskämpar i gatuslagsmål mellan klaner? Har det gått så långt att det är dags att satsa på mobila militärsjukhus, som rycker ut och avlastar akutsjukvården. 

Eller tänker regeringen genomföra sitt omtalade paradigmskifte och se till att gängkriget upphör, och att stridande parter lägger ner vapnen och sluter fred med varandra?

Det är uppseendeväckande att så många unga människor är sysslolösa och ägnar sig åt samhällsfarlig brottslig verksamhet. Våld som hotar trygghet och säkerhet i så många städer i Sverige. 

Regeringens tal om paradigmskifte borde handla om att få kriminella ungdomar på rätt väg. Få dem att lägga sin energi på att göra rätt för sig genom att börja studera och satsa på en utbildning, som ger dem ett hederligt jobb.