Vem har råd att bo i hyresrätt med dagens priser?

Bostadsbyggandet har varit lågt de sista åren. Nu börjar det komma igång, men resultatet är skrämmande. Höga byggkostnader ger höga hyror, menar insändarskribenten.

Förr var det så att hyresbeståndet var en stor trygghet för de utan kapital och höga inkomster. Det håller tydligen på att förändras! I dag är det mer fördelaktigt att äga sin bostad än att hyra, menar insändarskribenten.

Förr var det så att hyresbeståndet var en stor trygghet för de utan kapital och höga inkomster. Det håller tydligen på att förändras! I dag är det mer fördelaktigt att äga sin bostad än att hyra, menar insändarskribenten.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Insändare2024-04-08 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vår bostad är livets bas. De flesta bostäder håller hög standard i dag. Kraven på nybyggnation är stora. Successivt har bostadsstandarden höjts och det har skett via politiken.

Bostadsbyggandet har varit lågt de sista åren. Nu börjar det komma igång, men resultatet är skrämmande. Höga byggkostnader ger höga hyror.

Det har tillkommit ett nytt hyreshus i Rimforsa med 16 lägenheter. En trea på 70 m2 kommer att kosta mellan 11 000 och 12 000 kronor, då tillkommer kostnad för el och bredband. En tvåa på 53,4 m2 kostar mellan 9 000 till 10 000 kronor, också här tillkommer kostnad för el och bredband. Vem har råd att bo i hyresrätt med sådana priser?

En politisk riktlinje har varit att hyran ska vara max en tredjedel av ens inkomst, en inkomst som ligger på cirka 35 000 kronor per månad behövs då för att bo i Rimforsas nyproduktion.

Hur denna hyressättning kommer att påverka det äldre beståndet av hyreslägenheter är en annan fråga.

Inom hyresboende tillämpas ett poängsystem. Man omvandlar investeringskostnader till driftskostnader. Väldigt finurligt system som till och med är inskrivet i hyreslagen! Ett smart sätt att lägga kostnaderna på de boende. Denna kostnad läggs på hyran att betala i all framtid. Investeringen blir aldrig avskriven eller betald sett ur hyresgästens perspektiv.

Att Sveriges Hyresgästförening accepterat detta framstår som obegripligt!

Förr var det så att hyresbeståndet var en stor trygghet för de utan kapital och höga inkomster. Det håller tydligen på att förändras! I dag är det mer fördelaktigt att äga sin bostad än att hyra.

Den nivån på hyror som man anar framöver, och som vi ser i Rimforsa, räcker långt om man vill satsa på ett eget hus. Särskilt om man väljer bort storstadsregionerna. Ett exempel, ett hus i Rimforsa som bjuds ut till försäljning i mars 2024. Huset omfattar 81 m2 och 675 m2 tomt. Kostnaden per månad beräknas till cirka 7 300 kronor, en rätt rimlig summa.

En annan orättvisa i boende är de räntekostnader en husägare får tillgodoräkna sig i skattehänseende.

Att äga sin bostad, villa eller bostadsrätt, är också förmånligt när bostaden ska säljas. Familjen behöver kanske en större eller mindre bostad, då är förutsättningarna för en god affär mycket stora! Boendet blir en bra vinstaffär!

Den som hyresbor har inget kapital att hämta vid flytt. Boendet blir en ren förlustaffär!

Var finns rättvisan i boendet?