Vem har begått största felet – SD eller TV4?

Jag tror att det finns all anledning att vi, och speciellt vår media, funderar på hur vi själva agerar och uttrycker oss, menar insändarskribenten.

Om vi backar bandet så kan man nog med fog säga att SD är de som genom åren fått utstå mest fula verbala angrepp från de som nu ropar på ett anständigt uppförande, menar insändarskribenten.

Om vi backar bandet så kan man nog med fog säga att SD är de som genom åren fått utstå mest fula verbala angrepp från de som nu ropar på ett anständigt uppförande, menar insändarskribenten.

Foto: Christine Olsson/TT

Insändare2024-05-19 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En mullvad från TV4 tar anställning på Riks och sedan på SD:s kansli där vederbörande givetvis också undertecknar en sekretessförsäkran. TV4 kommer sedan fram till att man, på provokativa frågor från mullvaden, raljerar med och fäller förklenande eller karikatyrmässiga omdömen om sina politiska motståndare i tron att det stannar i fikarummet eller på redaktionen. 

TV4 går sedan ut med denna ljud- och bildinformation i det offentliga rummet till allmänheten och de lystra media som likt hungrande vargar väntar på att slå klorna i SD som ju också ser ut att ha medvind i det stundande EU-valet. 

Jag tar varken politisk ställning eller önskar försvara vad som sägs eller om det kan ligga någon juridisk spetsfundighet i det som TV4 antyder. Jag ansluter mig därför helhjärtat till de som menar att man alltid ska vara artig och korrekt mot sina meningsmotståndare. Men jag undrar vilka som här begår det största felet: Är det SD:s medarbetare som i fikarummet fäller raljanta kommentarer eller är det TV4 som kastar sten i glashus genom att offentliggöra vad som sagts? 

Jag skulle gärna vilja vara en fluga på väggen i till exempel Socialdemokraternas konferensrum när man där lägger planerna inför stundande EU-val, när TV4 samlar sina redaktionschefer för att lägga upp sina dagsplaner eller varför inte på SVT:s Agenda-redaktion.

Handen på hjärtat! Vem kan svära sig fri från att inte skoja om sina motståndare när man sitter förskansade på sin hemmaplan? Eller som det står i bibeln i samband med att man skulle stena synderskan när Jesus höjde armen och sa: ”Den av er som är fri från synd skall kasta den första stenen”. 

Jag tror att det finns all anledning att vi, och speciellt vår media, funderar på hur vi själva agerar och uttrycker oss. För om vi backar bandet så kan man nog med fog säga att SD är de som genom åren fått utstå mest fula verbala angrepp från de som nu ropar på ett anständigt uppförande.