Vem för talan för Vreta kloster?

Vreta kloster verkar vara en otursförföljd bygd – alternativt ett område lämpad för kommunala nedskärningar, menar insändarskribenten.

Busslinje 521 som trafikerar Björkö friskola ska dras in, skriver en boende i Ljungsbro.

Busslinje 521 som trafikerar Björkö friskola ska dras in, skriver en boende i Ljungsbro.

Foto: Carina Glenning

Insändare2023-10-09 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu senast visar det sig att antalet förskoleplatser har skurits ned så att barnen får bussas eller skjutsas till Skäggetorp. Säkert en upplyftande upplevelse för såväl föräldrar som barn. Till detta kommer att den busslinje (521) som trafikerar Björkö friskola ska dras in, vilket innebär att närmaste hållplats är 2 300 meter bort. Det kommer säkert att minska biltrafiken i området. 

Som om inte detta vore nog har kommunen också planlagt ett stort antal områden för bostadsbyggande på jordbruksmark. Men det område som skulle passa bra för bebyggelse – Malmskogen – får inte planbesked. 

Trafiken ska vi inte tala om. Den trafikutredning som presenterades i våras innehöll nya 30-målningar i asfalten i Berg samt två nya ”busskuddar” runt bron i Berg. Det kommer säkert att lösa trafikproblemen vid Vreta klosters kyrka. Om bergtäkten i Stjärnorp blir av med 96 lastbilstransporter per dag längs Stjärnorpsvägen blir säkert lyckan fullständig för Bergsborna. Den delas säkert av alla A-traktorförare som kommunen inte lyckas hitta en plats för att träffas på.

Man måste undra om den ena kommunala handen vet vad den andra gör. Förr fanns en särskild kommunal enhet i Vreta kloster som satt i kommunhuset i Ljungsbro. Då kunde någon föra områdets talan inom kommunen och förklara de sammantagna konsekvenserna för området av olika beslut. I dag finns ingen sådan enhet men det vore hög tid att vi fick tillbaka den tillsammans med lokalpolisen som försvann!