Vem bär ansvaret för att ha raserat US?

Man har utvecklat ett fint sjukhus till ett lotteri, menar insändarskribenten.

Det finns en stor oro att bli svårt sjuk bland vänner och bekanta, menar insändarskribenten.

Det finns en stor oro att bli svårt sjuk bland vänner och bekanta, menar insändarskribenten.

Foto: Dennis Petersson

Insändare2024-03-20 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vem har ansvaret för att man har raserat vårat fina, trygga universitetssjukhus som vi har haft i Linköping? Nu måste huvuden rulla, någon måste polisanmälas för att man har raserat vården och vårdslöst hanterat skattepengarna. Man har utvecklat ett fint sjukhus till ett lotteri. Om man har turen på sin sida kan man få vård. Det finns en stor oro att bli svårt sjuk bland vänner och bekanta. Hur kan de som har varit ansvariga eller är ansvariga få fortsätta ha ansvar för vår trygghet och skattepengar? Har våra politiker rätt kompetens eller är de bara lekmän?

De ansvariga har fokuserat på att bygga ut och utveckla US under flera år och tappat fokus på att utveckla arbetsmiljön för de anställda. Det har bidragit till extremt höga kostnader för hyrpersonal som är den stora kärnan i en raserande ekonomi. De ansvariga har nonchalerat när personal och chefer skrikigt, bett och hotat om att sluta. De har bara vänt dövörat till och effektiviserat verksamheten så att arbetsmiljön bara blivit sämre och sämre. 

Hur vet jag det? Jag är en stolt mamma till två sjuksköterskor som har arbetat på US och slutat på grund av arbetsmiljön. De tyckte att arbetet på US var stimulerande och utvecklande, men det kostade mer än det smakade. En av mina döttrar tänkte först arbeta deltid för att orka, så som många sjuksköterskor gör på US för att orka med barn och familj. Efter lite funderande började hon utbilda sig och bytte karriär, den andra dottern bytte arbetsgivare. Det kan ha inneburit flera dyra hyrsjuksköterskor.