Vart ska alla besökare ta vägen om Lotsen läggs ner?

Att lägga ner Lotsen är ett misstag. Det kommer att öka belastningen på psykiatrivården då många av Lotsens besökare lider av psykisk ohälsa och är i stort behov av kontinuerligt stöd, skriver en anhörig.

Verksamheter som kan liknas med Lotsen är sedan tidigare nedlagda. När dessa verksamheter lades ner hänvisade kommunen besökarna till Lotsen och nu finns förslag på att även Lotsen ska läggas ner, skriver en anhörig.

Verksamheter som kan liknas med Lotsen är sedan tidigare nedlagda. När dessa verksamheter lades ner hänvisade kommunen besökarna till Lotsen och nu finns förslag på att även Lotsen ska läggas ner, skriver en anhörig.

Foto: Dennis Petersson

Insändare2024-03-16 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lotsen är sedan 20 år tillbaka en välfungerande och mycket viktig mötesplats i Linköping för de som har olika typer av psykisk ohälsa. Hit kommer cirka 120 personer som besökare varje månad. Här har besökarna social samvaro och sysselsättning och kan prova på olika aktiviteter i sin egen takt. I köket lagas mat och besökarna äter lunch tillsammans varje dag. Lotsen är som ett andra hem och ger trygghet i tillvaron. 

Många av besökarna skulle inte klara sig utan Lotsen. En hel del av besökarna lever i ensamhet och har inte så många vänner utanför Lotsen. Om inte Lotsen fanns skulle de bli ännu mer ensamma och isolerade från samhället. Flera av besökarna har provat på andra typer av daglig verksamhet men det har varit svårt att få det att fungera på andra ställen. Personalen på Lotsen är mycket kunnig och engagerad och ett stort viktigt stöd för besökarna. 

Var ska alla besökare ta vägen om Lotsen läggs ner? Det finns ingen annan liknande verksamhet kvar i Linköping. Verksamheter som kan liknas med Lotsen är sedan tidigare nedlagda, exempelvis Diamanten i Ljungsbro, Fyren vid T1 och Regnbågen i Vasastaden. När dessa verksamheter lades ner hänvisade kommunen besökarna till Lotsen och nu finns förslag på att även Lotsen ska läggas ner. En nerläggning av Lotsen måste förhindras.

Ni politiker i Linköping måste se till att Lotsen får vara kvar och spara pengar på andra saker. Linköping är i grunden ingen fattig kommun. Vi har en i jämförelse låg kommunalskatt, en av de lägsta i Sverige, men har ändå råd att göra nya stora satsningar i miljardstorlek såsom en ny stor simhall och en ny badsjö vid Tinnerbäcken. Pengar torde finnas och måste kunna omfördelas så att viktiga verksamheter som Lotsen kan få vara kvar. Det är ju småpengar i sammanhanget. 

Om pengar inte kan omfördelas är ett annat alternativ att göra en mindre skattehöjning. Måste man spara ska man inte göra det på bekostnad av de mest sårbara grupperna i samhället. 

Vart har all empati och medmänsklighet tagit vägen? Att lägga ner Lotsen som är en så fin, viktig och välfungerande verksamhet för så många är ett misstag. Detta kommer att få stora negativa konsekvenser för besökarna genom försämrad psykisk hälsa, men även öka kommunens kostnader för andra sociala insatser genom ökat behov. Det kommer även att öka belastningen på psykiatrivården då många av Lotsens besökare lider av psykisk ohälsa och är i stort behov av kontinuerligt stöd.

Låt Lotsen få vara kvar. Var rädd om och ge stöd till en så viktig och välfungerande verksamhet. Lotsen är livsviktig för besökarna, men även en stor tillgång för kommunen.