Värst är det när SVT leker tv-reklam

För mig är bakgrundsmusiken bara störande, skriver en tv-tittare.

För mig är bakgrundsmusiken bara störande, skriver en tv-tittare.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Insändare2023-03-04 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Dränk inte tv-programmen i hög bakgrundsmusik" (24/2):

Jag håller helt med "B 70 år med fullgod hörsel".

Bakgrundsmusiken i tv-programmen är mer till obehag och irritation än till nytta och glädje. Jag har tillskrivit SVT och frågat: "Vafför gör ni på dette vise?". 

Efter att ha sett ett ljudsatt "Uppdrag granskning", ställde jag frågan: "Vad tillför musiken för mervärde för mig som tittare?". 

Svaret kom snabbt: "Musiken är till för att förhöja stämningen". Förhöja stämningen i ett faktaprogram producerat och sänt av det objektiva och neutrala SVT, man blir minst sagt förvånad. 

Det kanske är tänkt att förhöja stämningen även när man lägger till musik, då det muntligen och i bild presenteras startordning och resultat i idrottssändningarna. För mig är det bara störande.

Den värsta och absolut mest onödiga ljudterrorn är när SVT leker reklam-tv. SVT skall ju vara reklamfritt. Men för att efterlikna de program som för sin existens är beroende av reklamintäkter, får man ta till "navelskåderi" och leka reklam. SVT och systerbolaget SR är ju redan finansierade via skattsedeln, så då behöver de ju inte ha några reklamintäkter. Med en lättare omtolkning blir man då reklamfri. 

"Smart va?" Lika väsnigt och pladdrigt som annan tv-reklam basuneras det ut att snart kan vi se halvkändisar stapla klossar eller stenar, dra trälådor på en sandstrand eller på annat sätt "hoppa kråka". Allt naturligtvis ackompanjerat av stämningshöjande bakgrundsmusik.

Det är skattefinansierad underhållning med känsla det.