För jämnt 30 år sedan i juli 1988 stävade en ”armada” på över 100 båtar från Vadstena och Ödeshög över Vättern till Aspa bruk. Med var också vi två kommunalråd från Ödeshög Karl-Göran Larsson och undertecknad från Vadstena.
Greenpeace hade 1987 upptäckt att Aspa släppte ut ton klorerade gifter per dag i Vättern och nu hade Rädda Vättern bestämt sig för att göra en kraftfull aktion för att väcka opinion för att tvinga bruket att sluta med giftutsläppen. Det var imponerande att se alla dessa båtar tillsammans utanför bruket.
Manifestationer lästes upp och överlämnades till brukets VD och därefter fick några gå runt och se hur det giftiga vattnet hanterades. Mina och mångas ögon öppnades på ett nytt sätt för Vättern och jag har sedan dess lagt mycket energi på att hjälpa till att ”Värna Vätterns Vatten”.
Ett par veckor senare skrev jag till miljöminister Birgitta Dahl och uppmanade henne att agera för att få ett snabbt slut på utsläppen av de svåra miljögifterna i Vättern. Jag skrev också flera debattartiklar. Det samlade agerandet från många håll resulterade i att Aspa införde den mycket miljövänligare men dyrare ”prenoxmetoden”.
Detta var bra för Vättern men inte för Aspa för nu klarade man inte konkurrensen utan fick sina lager fulla av osåld massa och från den 2 maj 1992 varslades alla anställda om permittering och Aspa kände press att återgå till den gamla giftiga metoden. Rädda Vättern agerade då igen och jag skrev till miljöminister Olof Johansson och vädjade till honom att snabbt ta initiativ till åtgärder i Sverige och internationellt som skulle möjliggöra för Aspa bruk att utan besvärande ekonomiska konsekvenser kunna fortsätta framställa pappersmassa utan att använda klor.
Allas sammanlagda agerande i just klorfrågan blev framgångsrikt och många av oss har fortsatt att kämpa för Vätterns vatten när det gäller t.ex. skjutningar, gruvbrytning, gasprospektering och kommunernas utsläpp av ej helt renat vatten.
Min och Centerpartiet i Vadstenas inställning har hela tiden varit: Nollvision när det gäller nya utsläpp och snabbast möjliga avveckling av pågående utsläpp i Vättern. Varför har då vi som kämpat med det här under så lång tid inte lyckats få landets styrande att lagstifta på ett sätt så att det inte är någon ide att föreslå verksamheter som riskerar att förorena Vättern?
Jag tror att en orsak är, att det man inte ser därför att det är under vattenytan har man svårare att föreställa sig konsekvenserna av. Därför tycker jag att det känns så hoppfullt och inspirerande att Havsresan 2018 har kommit till Vättern för att visa för oss allmänhet och politiker på alla nivåer vad som finns i vattnet och på botten utanför Aspa bruk och på andra håll i Vättern.
Det är ett mycket viktigt steg på vägen till målet att få en lagstiftning som verkligen klart och tydligt säkrar Vätterns vatten.
Anders Agnemar (C)