Värna om mat producerad i vårt närområde

Insändare 21 februari 2022 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ungefär varannan tugga av den mat vi äter, i landet, är svensk. Varannan tugga är alltså importerad. Men den där svenska tuggan behöver import av diesel, konstgödsel, utsäde, djurfoder, mineraler etcetera förutom fungerande el och billig utländsk arbetskraft. Den svenska livsmedelsindustrin är importberoende på ingredienser, kemikalier, förpackningar med mera förutom fungerande el och internet. De svenska matbutikerna är beroende av fungerande el och internet. Allt detta är extremt beroende av fungerande transporter, där "lagren ligger på vägarna" och är i sin tur beroende av diesel, el, internet och utländska chafförer och åkerier.
Man behöver alltså inte måla fan på väggen för att inse att den där svenska tuggan, kan bli rätt liten och svår att få tag på, om något stör systemet. Blir det sedan hamstring, kollapsar systemen lätt.
Vi behöver inte spekulera i eller rangordna vad som skulle kunna åstadkomma en livsmedelskris, det finns det andra forum för.
Låt oss börja att titta i vardagen på hur vi i samverkan med varandra kan värna om mat i vårt närområde, det är här vi kan börja ta makten över beredskapen och maten.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa