Värna klimatet – handla mer second hand

För inte alls länge sedan skulle man endast handla splitternya kläder, men nu har second hand-trenden exploderat och folk har börjat inse att det både är klimatsmart och populärt att inte köpa det allra nyaste.

Redan tillverkade kläder inte förbrukar inga ytterligare resurser.

Redan tillverkade kläder inte förbrukar inga ytterligare resurser.

Foto: OLA TORKELSSON / TT NYHETSBYRÅN

Insändare2021-03-13 17:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag tycker att man absolut ska köpa mer second hand men också lära ut varför man borde göra det. Anledningen till det är att för mycket material används och kastas varje år.

Det finns många bra anledningar till varför man borde handla second hand, men ett av de argumenten som är bäst är att kläder som redan är tillverkade inte förbrukar ytterligare resurser. 

Dessutom hjälper man till att minska de kemiska föroreningar som är förknippade med dagens klädproduktionsmetoder. 

 

Genom att handla second hand kommer man även att märka att det är mycket billigare vilket kommer vara hälsosamt för din plånbok i längden. 

Man minskar även det materiella svinnet. Varje år slängs cirka 14,3 miljoner ton textilavfall och mycket av de är fortfarande i gott skick som fortfarande kan användas.

 

Det vanligaste argumentet emot är ju att folk tycker att det är ofräscht, ska man behöva ha på sig något som någon annan burit innan? En främling som har använt den, svettats i den, haft på sig plagget dagligen. Vilken tur att vi oftast har tillgång till tvättmaskiner-

Tycker du nu efter att ha läst detta att det är värt att köpa den där splitternya tröjan när du kan hitta den second hand för ett bättre pris och i samma skick? Om du inte vill tänka på klimatet kan du tänka på dig själv och på hur det hade varit bättre ekonomiskt sett.