Varje kvinna har rätt att bestämma över sin egen kropp

Att motsätta sig fri abort är som att åka tillbaka i tiden.

En demonstration utanför Polens ambassad i Stockholm i höstas mot landets skärpning av abortlagar.

En demonstration utanför Polens ambassad i Stockholm i höstas mot landets skärpning av abortlagar.

Foto: Amir Nabizadeh/TT

Insändare2021-03-24 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till "Abort har ingenting med jämställdhet att göra" (18/3).

Inger Ericson skriver i sin insändare att ”Självklart ska vi i Sverige gemensamt arbeta för kvinnors och mäns jämställdhet. Jämställdhet kan omfatta allt från lika lön för samma typ av arbete som till att som kvinna få klä sig som man vill”.

Men tydligen ska det inte vara jämställt när det gäller abortfrågan.

Inger Ericsson vill ändra på Svea rikes lag. Aborträtten har funnits i vårt land sedan 1975. Den ger kvinnan rätt till fri abort. Att motsätta sig den lagen är som att åka tillbaka i tiden.

Tyvärr finns det länder som fortfarande inte tillåter abort, förutom när våldtäkt skett eller när det är risk för kvinnan eller fostrets liv. Inger vill att Sverige ska vara ett sådant land.

Vad händer i länder som inte har fri abort? Omkring 25 miljoner osäkra aborter genomförs årligen. 47 000 kvinnor dör som följd av osäkra aborter varje år och ytterligare tiotusentals kvinnor får grava hälsokomplikationer. 

Flera studier visar att skärpta abortlagar inte leder till färre aborter – utan snarare till att kvinnor tvingas riskera sina liv. (källa WHO). Inger som tycker att varje foster är ett liv och vill stoppa fri abort dömer indirekt kvinnor till döden.

 

Inger skriver också: ”Idag behöver ingen kvinna eller man som inte önskar bli förälder bli det, då det för alla finns lätttillgängliga preventivmedel”.

Nja, det är inte lätttillgängligt för alla. I vissa kulturer är det förbjudet att använda preventivmedel och de ger faktiskt inte ett 100-procentigt skydd.

Men, det viktigast som Inger behöver lära sig är: Varje kvinna har rätt att bestämma över sin egen kropp. Punkt slut.

Läs mer om