Svar på "Blir vargen farlig igen?", ledare, 12/11.
Finns det verkligen fortfarande personer som tror att vargen är farlig för människoliv? Jag trodde att det numera står klart för de flesta informerade människor att friska, vilda vargar inte utgör en större fara för människor än det allra mesta i vårt vardagliga liv.
Lyckligtvis var istället ledarskribentens budskap att vargen utgör ett hot mot fårnäringen. Som exempel nämns en gård i Sörmland, där man haft ett flertal vargangrepp. Ledarskribenten undviker att tala om att gården, som har Sörmlands kanske största fårbesättning, har haft synnerligen bristfällig stängsling, vilket länsstyrelsen anmärkt på.
Från Svenska Rovdjursföreningen har vi erbjudit oss att gratis hjälpa till att stängsla – liksom vi har gjort på många andra håll i landet – men vi fick kalla handen. Vid ett par tillfällen har länsstyrelsen medgivit skyddsjakt, men nu verkar man ha tröttnat på detta, eftersom gården inte verkar ha velat förbättra stängslingen utan föredragit att få skyddsjakt beviljad. Gården har sagt att man på grund av vargen kommer att lägga ner fårskötseln eller åtminstone inte utöka. Men fan tro’t. Totalt i Sverige verkar inte vargen utgöra något större hot mot fårnäringen. I de vargtätaste länen i Mellansverige har antalet får ökat med 35–40 procent mellan åren 2000 och 2015.
Ledaren menar vidare att skillnaderna mellan land och stad i attityden till varg är stor, vilket äger viss riktighet, samt att polariseringen i vargfrågan har ökat. Som exempel nämns att 74 procent av stockholmarna är positivt inställda till varg, medan siffrorna i Norrbotten och Värmland är 53 respektive 49 procent. Av detta får man lätt intrycket att väldigt många är negativa till varg. Men andelen negativa är 9 procent, 22 procent och 29 procent. Sedan har vi gruppen neutrala. Den ligger på 17 procent, 25 procent och 22 procent. Om man är neutral så har man uppenbarligen inga stora problem med vargen. Polarisering? Ja, i den meningen att den relativt lilla siffran negativa hörs ofantligt mycket i debatten.
På kontinenten finns det mycket varg och talen ökar. Till och med Tyskland har fler vargar än Sverige. Skillnaden mellan Sverige och större delen av övriga Europa är att resursstarka jägarorganisationer har ett betydligt större inflytande här. Då ska man minnas att jaktkortslösarna utgör 2,5 procent av landets befolkning. Mende låter som 25 procent – minst.
Björn Ljunggren
regionansvarig i Östergötland
Svenska Rovdjursföreningen