Hyrsköterska och hyrläkare bygger med automatik ett motsatsförhållande för dem som har ett normalt anställningsförhållande inom vården. Samma jobb som anställd personal, ja kanske till och med mindre ansvar, mera lediga helger och betydlig högre lön än fast anställda och som grädde på moset, riskkapitalisten håvar in ytterligare skattepengar som skulle användas till vården!
Varför vågar ingen ansvarig arbetsledning ta upp denna avgörande fråga för effektivitet och trivsel?
De flesta av oss har väl någon gång arbetat i grupp och upplevt när en ny medarbetare kommer. Då är det inte svårt att tänka sig stämningen när den nya ”medlemmen” som får en betydlig högre lön och dessutom mindre ansvar, anländer. Hur reagerar man då? Beundrar företagsamheten eller avskyr, men håller masken vilket påverkar samarbetsviljan? Jag tycker det är beundransvärt att läkare och sjuksköterskor inom vårdcentraler och sjukhus ändå så lojalt ställer upp och sliter för att hjälpa oss patienter. Hur kan vi tillåta detta hyrsystem som dränerar vården på skattepengar och inte nog med det, förstör eller i vart fall påverkar arbetsmoralen i negativ riktning. Hur planerar ledningen arbetsscheman med eller utan hyrpersonal?
Kanske det vore bättre att ha en specialgrupp med bara hyrpersonal (eller motsvarande). Men hur ska det gå till och vem disponerar och organiserar den gruppen som är så välbetald?
Man har från regionerna i flera år lovat minska andelen hyrpersonal men sitter så fast i systemet att man numera aldrig offentligt kommenterar. Låtsas nästan som om det inte finns. Enligt Läkartidningen med rubriken: ”Minskade kostnader för hyrläkare” är kostnaden för Sveriges kommuner och regioner 5,6 miljarder 2020. En ökning med 0,4 procent mot 2019. Hyrläkare -6 procent, hyrsköterskor +9 procent.
Vinstmekanismen skapar här avundsjuka, svårigheter att göra fungerande arbetsscheman och så vidare.
Ska sossarna ta tag i det här också inför valet. Det är väl för mycket begärt av riskkapitalisterna att enbart ägna sig åt justa affärer (i vart fall moderaterna hyllar ju arbete men tycker det här är okej?) och inte parasitera på vården. Vi är många som ser upp till duktiga företagsledare som arbetar och håller välfärden igång för alla. Men de här metoderna (monopol, orättmätigt utnyttja sin ekonomiska överlägsenhet eller kalla det vad du vill) håller aldrig i längden.
Ett odemokratiskt upplägg som inte borde finnas i en sund och effektiv marknadsekonomi. Dags för ett förslag till valfråga?