Varför tar kommunen bort tomtkön till Skogsvallen?

Helt plötsligt stänger kommunen tomtkön för att det är för många som står och väntar på sin drömtomt, skriver en besviken Linköpingsbo.

Beskedet att kommunen stänger tomtkön på Skogsvallen kommer som ett slag i ansiktet på oss som har väntat på dessa tomter i många år, menar insändarskribenten.

Beskedet att kommunen stänger tomtkön på Skogsvallen kommer som ett slag i ansiktet på oss som har väntat på dessa tomter i många år, menar insändarskribenten.

Foto: Linköpings kommun

Insändare2022-02-05 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på nyhetsartikeln "Skogsvallen växer – dags för 55 småhus" (29/1):

Jag läste om Skogsvallen som ska bebyggas med 55 småhus som fördelas ut i en tävlan i stället för att som tidigare fördelas ut via tomtkön som nu är borttagen. 

Jag och mina barn har stått i Linköpings kommunala bostadskö i många år. Helt plötsligt stänger kommunen tomtkön för att det är för många som står och väntar på sin drömtomt. Kommunens svar varför de har tagit bort tomtkön är att de inte kan leverera småhustomter i snabb takt. Och att de inte ska förmedla tomter till privatpersoner med mera. 

Och nu kommer det här med Skogsvallen som ett slag i ansiktet på oss som har väntat på dessa tomter i många år. 

Att släppa tomterna till ett byggföretag/investerare/ kapitalister gör att dessa tomter/hus kommer att bli jättedyra i försäljning så vanliga människor, unga som äldre inte kan köpa ett hus i detta område. De företag som vinner tävlingen kommer att tjäna massor av pengar på det här. Tomtpriser på 700 000 kronor–1 000 000 kronor. 

De som redan är rika blir ännu rikare när kommunen gör så här. Och inte nog med det. Som plåster på såret kommer kommunen att släppa ynka 5 tomter till mäklare att sälja på öppen marknad och då blir det budgivning. Typ 3–5 miljoner per tomt och då är det bara de rika som även här kan köpa dessa tomter! Kommunen har tidigare gjort liknande försäljning i grannområdet. Och slutpriset på de tomterna blev cirka 4 000 000 kronor. Det är ju inte klokt att kommunen kan få göra så här! 

Varför har grannkommunerna sina tomtköer kvar? För att de har förstått att vanliga människor måste få chansen att bygga sina drömhus och inte köpa dyra hus av byggare/investerare som gör jättevinster på sina husförsäljningar. Gör de som Linköpings kommun och lägger all mark på markanvisningstävlingar skulle det bli för dyrt för husköparen och då finns det inga köpare till husen. 

Det måste bli förändringar i Linköpings kommun. Byt ut hela kommunstyrelsen/nämnden och ta in nytt folk som förstår att man inte kan göra så här mot vanliga människor som vill leva och bo i Linköping. Vi måste tänka på att alla människor som vill bo i Linköping ska få göra det och inte bara rika människor.

Men kommunen kanske vill ha det så?